Volledig scherm
Gijs Schuurman en dochter Hanneke Schuurman (beiden actief voor 50Plus) voor het gemeentehuis van Hardenberg. © FFU Press Agency

Gijs (50Plus) wil alcoholverbod in gemeentehuis Hardenberg, maar de politiek lacht hem uit

Geen drank meer na raadsvergaderingen. Gijs Schuurman overweegt om als fractievoorzitter van 50Plus in Hardenberg een initiatiefvoorstel in te dienen om alcohol uit het gemeentehuis te bannen. Veel steun voor de drooglegging kreeg hij nog niet, maar het signaal is duidelijk. ,,Dit is een slecht voorbeeld voor de jeugd.”

Er werd dinsdagavond, terwijl Gijs Schuurman net zijn idee om in het raadhuis voortaan geen alcohol meer toe te staan presenteerde, een beetje lacherig gedaan: ‘onder het genot van een biertje praten we straks wel verder.’ Op de fractievoorzitter van 50Plus maakt die houding ook een dag later maar weinig indruk. ,,Ik roep niet zomaar wat, voor mij is dit iets essentieels. Als gemeente leren we kinderen fietsen, maar zelf doen we dat met losse handen. Terwijl je het stuur stevig in handen moet houden.”

Poll

Geen alcohol in het gemeentehuis van Hardenberg

 • Prima. De gemeente geeft zo het goede voorbeeld aan de jeugd. (56%)
 • Onzin. Geniet, maar drink met mate. (43%)
 • Geen mening. (1%)
550 stemmen

Verkeerde keelgat

Schuurman doelt met die beeldende vergelijking op het zogenaamde IJslandse model, dat Hardenberg voor vooral de kern Dedemsvaart heeft ingevoerd. Met dat project moet middelengebruik onder jongeren worden ontmoedigd.  Dat er dan na een openbare vergadering op het gemeentehuis wél wordt gedronken, schiet de fractievoorzitter in het verkeerde keelgat. 

,,Ondertussen zuipen we daar zelf gewoon door. Zo scherp wil ik het wel stellen. Zelf pak ik hooguit een keer een colaatje, maar anderen kiezen voor bier of wijn. Wie houdt nu wie voor de gek, vraag ik me af. Eentje maar, hoor ik dan, maar zo denkt de jeugd er straks ook over. En van één gaan we naar twee, van twee naar vier en van vier naar acht.”

Mix

Wethouder Alwin te Rietstap, met een mix van gezondheid en jeugdzaken in zijn portefeuille, denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen. Naar de raadsvergaderingen komen doorgaans maar weinig jongeren en in zijn tijd als politiek bestuurder in Hardenberg, nu anderhalf jaar, heeft hij tijdens de nazit geen overmatig, openbaar alcoholgebruik kunnen constateren. ,,De bewustwording is er, maar het is altijd goed als daar nog eens op gewezen wordt. De verbinding tussen het IJslands model en vergaderingen in het gemeentehuis zie ik echter niet.” 

Rookvrij gemeentehuis

Het college van burgemeester en wethouders komt dus niet met een voorstel voor drooglegging, ook omdat dat volgens Te Rietstap echt iets voor de gemeenteraad is om over te beslissen. Wel laat hij weten over rookrestricties na te denken. En zegt daarbij wel iets te voelen voor een tabaksvrije zone rond het raadhuis. Dat kan vast de goedkeuring van Schuurman wegdragen, die niettemin een initiatiefvoorstel overweegt om het alcoholverbod op de politieke agenda te krijgen. ,,Het gaat me in dit geval om de jeugd.” 

 1. Siem (64) uit Hardenberg loopt al zijn hele leven op klompen, en wil ook niet anders: ‘Ze gaan mee de kist in’
  PREMIUM
  Video

  Siem (64) uit Hardenberg loopt al zijn hele leven op klompen, en wil ook niet anders: ‘Ze gaan mee de kist in’

  Siem Wever kreeg als kleuter door zijn vader en moeder voor het eerst klompjes aangemeten. Nu, zestig jaar later, zweert hij nog altijd bij de houten schoenen. De Hardenberger (64) weet niet anders, kan niet anders en wil niet anders. En als hij bij zijn dementerende vrouw in het verzorgingshuis op bezoek gaat, zorgt dat voor een opleving. ,,De mensen denken aan vroeger.”

Vechtdal