Volledig scherm
Gemeente Hardenberg hoopt meer vaarrecreanten Gramsbergen in te trekken wanneer er ter hoogte van het stadje een haventje aan de Vecht is. Foto Bert Kamp Reggestreekfotografie © Bert Kamp

Gramsbergen krijgt gezicht aan de Vecht

Gramsbergen krijgt een waterfront. De gemeente Hardenberg en waterschap Vechtstromen willen een verbinding maken tussen het stadje en de Vecht. 

Met de nieuwe inrichting van het gebied langs de Vecht keert Gramsbergen het gezicht naar de rivier, zo is het idee. 

Gemeente en waterschap zien grote kansen in het Vechtgebied langs Gramsbergen. Het gaat dan grofweg om de Vecht en haar uiterwaarden tussen de Hardenbergse wijk Baalder en de Haandrik, met uitzondering van de Loozensche Linie. Ook de voormalige zandwinningsplas Gat van Joosten wordt bij het plan betrokken.

In gesprek

Beide instanties willen in de eerste helft van 2019 met de inwoners van de stad en betrokkenen, zoals grondeigenaren en Stadsbelang, in gesprek over mogelijke invullingen van dit grote gebied. Werksessies en bijeenkomsten moeten leiden tot enkele scenario's voor de nieuwe inrichting. Zelf hebben ze al wel wat ideeën, bijvoorbeeld de realisatie van een haventje, wandel- en fietspaden en meer ruimte voor water.

Economische voordelen

De gemeente Hardenberg die donderdagmiddag de plannen bekend maakte, ziet belangrijke economische voordelen. Dankzij de aanleg en vernieuwing van sluizen is de Vecht met ingang van het komende vaarseizoen van Zwolle tot aan de Duitse grens bevaarbaar voor kleine recreatievaart. De verwachting is dat daardoor meer bootjes langs Gramsbergen gaan varen. Door te zorgen voor goede aanlegvoorzieningen in een nieuwe haven hoopt de gemeente dat vaarrecreanten een bezoek gaan brengen aan het historisch centrum van Gramsbergen. Dat biedt economische kansen voor recreatie, toerisme en horeca, verwacht de gemeente.

Door de aanleg van wandel- en fietspaden moet het gebied ook beter toegankelijk worden voor recreanten. Ook verbetert zo de verbinding tussen de rivier en de stad. Er is straks ook ruimte voor natuur- en landschapsontwikkeling, door de aanleg van natuurvriendelijke oevers en een nevengeul. In overleg met de boeren ter plekke bekijken de initiatiefnemers hoe landbouw en natuurontwikkeling er in de toekomst hand in hand kunnen gaan. 

Geld

De gemeente Hardenberg en het waterschap hebben geld gereserveerd voor het uitwerken van de plannen. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het opstellen van een inrichtingsplan. Eind van 2019 moet er een ontwerp en een geldplaatje liggen. De aanleg van het nieuwe waterfront moet dan na de nodige ruimtelijke procedures vanaf 2021 echt gaan beginnen.

Vechtdal