Volledig scherm
Gemeente Hardenberg hoopt meer vaarrecreanten Gramsbergen in te trekken wanneer er ter hoogte van het stadje een haventje aan de Vecht is. Foto Bert Kamp Reggestreekfotografie © Bert Kamp

Gramsbergen krijgt gezicht aan de Vecht

Gramsbergen krijgt een waterfront. De gemeente Hardenberg en waterschap Vechtstromen willen een verbinding maken tussen het stadje en de Vecht. 

Met de nieuwe inrichting van het gebied langs de Vecht keert Gramsbergen het gezicht naar de rivier, zo is het idee. 

Gemeente en waterschap zien grote kansen in het Vechtgebied langs Gramsbergen. Het gaat dan grofweg om de Vecht en haar uiterwaarden tussen de Hardenbergse wijk Baalder en de Haandrik, met uitzondering van de Loozensche Linie. Ook de voormalige zandwinningsplas Gat van Joosten wordt bij het plan betrokken.

In gesprek

Beide instanties willen in de eerste helft van 2019 met de inwoners van de stad en betrokkenen, zoals grondeigenaren en Stadsbelang, in gesprek over mogelijke invullingen van dit grote gebied. Werksessies en bijeenkomsten moeten leiden tot enkele scenario's voor de nieuwe inrichting. Zelf hebben ze al wel wat ideeën, bijvoorbeeld de realisatie van een haventje, wandel- en fietspaden en meer ruimte voor water.

Economische voordelen

De gemeente Hardenberg die donderdagmiddag de plannen bekend maakte, ziet belangrijke economische voordelen. Dankzij de aanleg en vernieuwing van sluizen is de Vecht met ingang van het komende vaarseizoen van Zwolle tot aan de Duitse grens bevaarbaar voor kleine recreatievaart. De verwachting is dat daardoor meer bootjes langs Gramsbergen gaan varen. Door te zorgen voor goede aanlegvoorzieningen in een nieuwe haven hoopt de gemeente dat vaarrecreanten een bezoek gaan brengen aan het historisch centrum van Gramsbergen. Dat biedt economische kansen voor recreatie, toerisme en horeca, verwacht de gemeente.

Door de aanleg van wandel- en fietspaden moet het gebied ook beter toegankelijk worden voor recreanten. Ook verbetert zo de verbinding tussen de rivier en de stad. Er is straks ook ruimte voor natuur- en landschapsontwikkeling, door de aanleg van natuurvriendelijke oevers en een nevengeul. In overleg met de boeren ter plekke bekijken de initiatiefnemers hoe landbouw en natuurontwikkeling er in de toekomst hand in hand kunnen gaan. 

Geld

De gemeente Hardenberg en het waterschap hebben geld gereserveerd voor het uitwerken van de plannen. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het opstellen van een inrichtingsplan. Eind van 2019 moet er een ontwerp en een geldplaatje liggen. De aanleg van het nieuwe waterfront moet dan na de nodige ruimtelijke procedures vanaf 2021 echt gaan beginnen.

 1. Gramsbergen ontvangt 68 jeugdvoetbalteams uit binnen- en buitenland

  Gramsber­gen ontvangt 68 jeugdvoet­bal­teams uit binnen- en buitenland

  Na een geslaagde proef vorig jaar met 42 teams, ontvangen SV Gramsbergen en VV Raptim Coevorden zaterdag en zondag 68 jeugdteams tijdens het Easter Open-voetbaltoernooi. Niet alleen Nederlandse clubs zijn van de partij, maar ook 34 jeugdteams uit België, Denemarken, Engeland, Schotland en Wales. De internationale Easter Open-toernooien worden op meerdere plaatsen in Nederland gespeeld: een editie Zuid in Noord-Oost Brabant en Noord Limburg, een editie West in Zuid-Holland, en een editie Oost in Noordoost Overijssel en Zuidoost Drenthe.
 2. Rijdende winkel wijzigt route in Baalder

  Rijdende winkel wijzigt route in Baalder

  Han Rooth rijdt vanaf dinsdag 23 april een aangepaste route met zijn rijdende winkel in de Hardenbergse wijk Baalder. In een eerste evaluatie na de start van de rijdende winkel in oktober, bleek dat de standplaats bij sporthal De Kamp een groot succes is met een ‘constante stroom van klanten’. Maar bij de Wijkboerderij blijkt de klandizie gering en daarom vervalt die halte. Na overleg met de werkgroep die ijverde voor een rijdende winkel in de supermarktloze wijk Baalder komen hiervoor meerdere locaties in de plaats.
 1. Recreatievaart wacht met smart op Vechtvlinder-sluizen
  PREMIUM

  Recreatie­vaart wacht met smart op Vechtvlin­der-slui­zen

  Op de donderdag voor Pasen start traditiegetrouw de recreatievaart op de Overijsselse Vecht. Het hart van menig watersportliefhebber klopt deze jaargang extra snel omdat de hele rivier binnenkort eindelijk bevaarbaar is, vanaf de Duitse grens bij De Haandrik tot aan de monding in het Zwarte Water bij Zwolle. Dat is te danken aan de sluizen die zijn aangelegd naast de stuwen bij Diffelen en Junne. Er is echter één probleem: die nieuwe sluizen gaan pas op 1 juni open omdat de innovatieve zelfbedieningssystemen de komende weken eerst nog getest moeten worden.
 2. Uitbreiding Hardenbergs bedrijventerrein Broeklanden nog dit jaar bouwrijp

  Uitbrei­ding Harden­bergs bedrijven­ter­rein Broeklan­den nog dit jaar bouwrijp

  Hardenberg begint in het derde kwartaal van dit jaar met het bouwrijp maken van bedrijventerrein Broeklanden-Zuid. Het medio februari door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan is inmiddels onherroepelijk geworden. De kavels bedrijfsterrein die samen twintig hectare meten, moeten nog dit jaar bouwrijp zijn. Ondernemers kunnen kiezen uit grote kavels, die de gemeente met veel flexibiliteit gaat uitgeven. Op woensdag 8 mei wordt een inloopbijeenkomst over het plan gehouden.

Vechtdal