Dertien hoge windmolens verrijzen mogelijk vlak over de Duitse grens bij Itterbeck, niet ver van Kloosterhaar. Mogelijk komen er ook nog vier tot zeven op Hardenbergs grondgebied.

MET LANDNAMEN.
Volledig scherm
PREMIUM
Dertien hoge windmolens verrijzen mogelijk vlak over de Duitse grens bij Itterbeck, niet ver van Kloosterhaar. Mogelijk komen er ook nog vier tot zeven op Hardenbergs grondgebied. MET LANDNAMEN. © Anne Luchies

Grensbewoners Kloosterhaar krijgen vergoeding als windmolens verrijzen

Inwoners van het grensgebied bij Kloosterhaar krijgen in elk geval een vergoeding als plannen doorgaan voor een windmolenpark in hun buurt. Als op grondgebied van de gemeente Hardenberg ook nog vier tot zeven windmolens verrijzen regelt Hardenberg zelf een vergoeding voor de omwonenden in Kloosterhaar-Oost. 

Blijft het alleen bij dertien windmolens op grondgebied van de Duitse buurgemeenten Itterbeck en Wielen, dan ontvangen de Nederlandse omwonenden een vergoeding via de Duitse ontwikkelaar, energiebedrijf de Nordhorner Versorgungsbetriebe (nvb). Dat hebben de gemeente dinsdag op haar website en wethouder Jan ten Kate dinsdagavond in de raadsvergadering duidelijk gemaakt naar aanleiding van de ontstane commotie onder bewoners van het grensgebied bij Kloosterhaar. 

Vechtdal