Volledig scherm
De provincie Overijssel, het Waterschap Vechtstromen en de gemeente gaven het advies om niet door te gaan met gaswinning in Hardenberg tot 2033, maar tot 2023. © ANP

GroenLinks en CDA Overijssel: Stapt provincie naar rechter om gaswinningsplan Hardenberg?

De fracties van GroenLinks en het CDA in de Provinciale Staten van Overijssel willen weten of Gedeputeerde Staten bereid is naar de rechter te stappen om de einddatum voor het winnen van gas in Hardenberg omlaag te krijgen. 

Er wordt al langere tijd gesproken over dit winningsplan van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Al jaren wordt er gas gewonnen in Hardenberg op de gasvelden Hardenberg, Hardenberg-Oost, Den Velde Limburg en Den Velde Zechstein. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil dat dit doorgaat tot 2033, het huidige winningsplan zou in 2020 aflopen.  

Het ontwerp voor dit nieuwe plan kon in de zomermaanden worden ingezien, waarbij er zogeheten zienswijzen konden worden ingediend. De provincie Overijssel, het Waterschap Vechtstromen en de gemeente Hardenberg gaven naar aanleiding van dat ontwerp het advies om niet door te gaan tot 2033, maar tot 2023. 

Vervolgstappen 

Het kabinet doet echter niks met dat advies en heeft ingestemd met het winningsplan tot 2033. GroenLinks in Overijssel trekt nu samen met het CDA aan de bel en gaat vragen stellen aan Gedeputeerde Staten. ,,Wij willen weten wat de provincie gaat doen tegen dit definitieve besluit", zegt GroenLinks-fractievoorzitter Robert Jansen. Vanaf morgen ligt het winningsplan waarmee het ministerie heeft ingestemd ter inzage op het gemeentehuis in Hardenberg en op het ministerie in Den Haag. Tot en met donderdag 17 januari 2019 kunnen belanghebbenden dan nog beroep aantekenen tegen het plan. 

Jansen: ,,Ik ben benieuwd of Gedeputeerde Staten bereid is een vervolgprocedure te gaan voeren en naar de rechter te stappen. Uit eigen beweging zal het kabinet het plan niet veranderen, maar als de rechter dat zegt moet het wel. Ons advies is ook tot 2023 door te gaan. Daarna kun je altijd nog kijken of er langer gas nodig is.”

Quote

Uit eigen beweging zal het kabinet het plan niet veranderen, maar als de rechter dat zegt moet het wel

Robert Jansen, Fractievoorzitter GroenLinks Overijssel

Vechtdal