Volledig scherm
De verontreiniging van het afwateringskanaal in Farmsum. GroenLinks Overijssel stelt vragen aan de provincie., met betrekking tot de opslagplaats in Hardenberg. © De Vries Media

GroenLinks stelt vragen over aardgascondensaat in Hardenberg

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft vandaag maatregelen genomen na het lekken van een gevaarlijke stof in Delfzijl. Reden genoeg voor GroenLinks Overijssel om vragen te stellen aan het provincie bestuur, aangezien er in Hardenberg ook aardgascondensaat opgeslagen wordt.

Na het lek in Delfzijl verscherpte het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) het toezicht op de locatie. Op aandringen van SodM heeft de NAM onder meer een afsluiting geplaatst tussen de opvangbak waar het aardgascondensaat uit was gelekt en het riool. Ook zijn kleppen gerepareerd en werkt er voortaan ook buiten kantooruren een operator. GroenLinks Overijssel wil weten hoe het in Hardenberg zit. 

Hardenberg

In Hardenberg wordt ook gas gewonnen, op de Tweede Blokweg in De Krim wordt gas behandeld en aardgascondensaat opgeslagen. Robert Jansen, voorzitter van GroenLinks Overijssel, heeft schriftelijke vragen gesteld aan de provincie. De fractie wil weten of er contact is geweest met het SodM over de opslag in Hardenberg en wat de bevindingen de afgelopen jaren waren. Ook wil GroenLinks weten of de opslagplaats onder verscherpt toezicht staat, of er maatregelen genomen zijn om herhaling van de huidige grondwaterverontreiniging te voorkomen en hoe deze verontreiniging gesaneerd wordt. Daarnaast is de fractie benieuwd of - en welke beperkingen er zijn voor omwonenden als het gaat om het gebruik van grondwater, en of er in de afgelopen jaren grondwater is onttrokken rondom deze locatie. 

Aardgascondensaat

Aardgascondensaat lijkt op dieselolie. Het bevat een mengsel van koolwaterstoffen, waaronder de gevaarlijke stof benzeen. Het is slecht voor het milieu en de gezondheid.

Vechtdal