Volledig scherm
Bij een eerdere Vechtrace was de opkomst meer dan 26 deelnemers. © Hardenberg City Swim

Hardenberg City Swim gaat niet door, op naar volgend jaar

De Hardenberg City Swim van dit weekend is afgelast en wordt ook niet verplaatst. Er zijn maar 26 aanmeldingen en de watertemperatuur is te laag. ,,Het is heel vervelend. We zijn er nu al acht maanden mee bezig om dit te organiseren", zegt City Swim-voorzitter Jan Meier.

Het is de eerste keer dat de zwemrace onder een nieuwe naam wordt georganiseerd. De oude Vechtrace werd in een nieuw jasje gestoken, maar zonder succes. ,,We hoopten dat de nieuwe naam ook deelnemers zou opleveren, omdat je ook de Amsterdam City Swim hebt, maar helaas", zegt Meier.

Getrainde zwemmers

Om deelnemers te krijgen heeft Meier zelf zwemmers gevraagd om mee te doen. ,,Je moet wel mensen hebben die getraind zijn, want over een stuk van twee kilometer doe je anders al gauw drie kwartier en dan heb je natuurlijk ook nog de veiligheidseisen. Als je getraind bent, kan dat wel binnen een half uur."

Andere datum

De zwemrace wordt dit jaar niet meer georganiseerd. De watertemperatuur is bij de laatste meting achttien graden gebleken en daardoor hebben veel deelnemers afgezegd. Zestien graden is daarbij de officiële ondergrens. ,,We zaten nog maar op 26 deelnemers. Als het dan zaterdag zou regenen, zul je net zien dat daar ook nog wat mensen van af zeggen."

De organisatie had de City Swim dan ook liever in de zomer gehouden, maar dat kon niet. ,,De evenementenagenda van de Vecht zat al vol", licht Meier toe. ,,Vorig jaar hadden we begin juli een datum geprikt en toen hadden we zo'n tachtig deelnemers."

De organisatie is al op zoek naar een alternatief in de zomer van 2019. ,,We kijken ook of we misschien kunnen afwijken van de zaterdag en naar een doordeweekse dag kunnen gaan." Maar dat plan staat nog in de kinderschoenen.

Vechtdal