Volledig scherm
Bij een eerdere Vechtrace was de opkomst meer dan 26 deelnemers. © Hardenberg City Swim

Hardenberg City Swim gaat niet door, op naar volgend jaar

De Hardenberg City Swim van dit weekend is afgelast en wordt ook niet verplaatst. Er zijn maar 26 aanmeldingen en de watertemperatuur is te laag. ,,Het is heel vervelend. We zijn er nu al acht maanden mee bezig om dit te organiseren", zegt City Swim-voorzitter Jan Meier.

Het is de eerste keer dat de zwemrace onder een nieuwe naam wordt georganiseerd. De oude Vechtrace werd in een nieuw jasje gestoken, maar zonder succes. ,,We hoopten dat de nieuwe naam ook deelnemers zou opleveren, omdat je ook de Amsterdam City Swim hebt, maar helaas", zegt Meier.

Getrainde zwemmers

Om deelnemers te krijgen heeft Meier zelf zwemmers gevraagd om mee te doen. ,,Je moet wel mensen hebben die getraind zijn, want over een stuk van twee kilometer doe je anders al gauw drie kwartier en dan heb je natuurlijk ook nog de veiligheidseisen. Als je getraind bent, kan dat wel binnen een half uur."

Andere datum

De zwemrace wordt dit jaar niet meer georganiseerd. De watertemperatuur is bij de laatste meting achttien graden gebleken en daardoor hebben veel deelnemers afgezegd. Zestien graden is daarbij de officiële ondergrens. ,,We zaten nog maar op 26 deelnemers. Als het dan zaterdag zou regenen, zul je net zien dat daar ook nog wat mensen van af zeggen."

De organisatie had de City Swim dan ook liever in de zomer gehouden, maar dat kon niet. ,,De evenementenagenda van de Vecht zat al vol", licht Meier toe. ,,Vorig jaar hadden we begin juli een datum geprikt en toen hadden we zo'n tachtig deelnemers."

De organisatie is al op zoek naar een alternatief in de zomer van 2019. ,,We kijken ook of we misschien kunnen afwijken van de zaterdag en naar een doordeweekse dag kunnen gaan." Maar dat plan staat nog in de kinderschoenen.

 1. Ilse uit Nieuwleusen lag op het randje van de dood, met een baby van 500 gram
  PREMIUM
  HELLP-syndroom

  Ilse uit Nieuwleu­sen lag op het randje van de dood, met een baby van 500 gram

  Met een ondeugende blik sjouwt de kleine Josephien, gewapend met een knuffelaapje, door haar ouderlijk huis in Nieuwleusen. Haar moeder kijkt glimlachend toe. Niets aan het tafereel verraadt iets over de heftige tijd die het gezin heeft doorstaan. De jonge moeder kreeg het HELLP-syndroom, met 25 weken zwangerschap is ze bevallen. Hoe verwerk je zoiets? Ilse wil ouders helpen die ook een prematuur kindje hebben. Zodat zij alles kunnen vastleggen in een invulboek, voor later. Want het is wel je kraamtijd.
 1. Agrarisch datingbureau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurrentie van Tinder’
  PREMIUM

  Agrarisch datingbu­reau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurren­tie van Tinder’

  Twee touringcars vol en een bestelbusje met baby's, dat moet zo'n beetje de oogst zijn van zes jaar Farmers4Love. En vast een hoop verborgen liefdes. De agrarische datingsite waar boeren en boerinnen elkaar voor het leven weten te vinden, houdt er over krap een maand echter mee op. Te veel concurrentie van de Tinders, Lexa’s en de Peppers van deze wereld, en de man-vrouwverhouding loopt een beetje uit de pas. ,,Willen we mee, dan zouden we ook niet-agrariërs bij Farmers4Love toe moeten laten. Maar dan gaan we op in de massa, en dat willen we niet.”
 2. Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfplukkers jaar in - jaar uit terug komen’
  PREMIUM
  Video

  Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfpluk­kers jaar in - jaar uit terug komen’

  Zelf ons maaltje fruit, groente of een bos bloemen van het veld plukken, het raakt steeds meer in. Fruittelers met zelfpluktuinen beleven hoogtijdagen nu bessenstruiken vol hangen met vruchten. Veldboeketten zijn al zo hot dat de supermarkt ze ook verkoopt, maar de echte bloemenliefhebber trekt liever zelf het veld in. Wie groente van eigen tuin wil, hoeft de schoffel niet meer ter hand te nemen. Een abonnement en je oogst je eigen bloemkool.

Vechtdal