Volledig scherm
Onder andere alcoholgebruik is onder IJslandse jongeren sterk gedaald. Dat willen de gemeenten Urk en Hardenberg ook bereiken. © ANP

Hardenberg en Urk leren van IJsland: hoe krijg je jeugd van drank en drugs af?

De gemeenten Hardenberg en Urk gaan in samenwerking met het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut de IJslandse aanpak inzetten om drank- en drugsgebruik bij jongeren te verminderen.

Hoe krijg je jongeren van het bankje in het park met een biertje in de hand naar gezellig thuis op de bank met hun ouders of fanatiek aan de slag op het sportveld? Urk en Hardenberg zoeken dat de komende tijd samen met vier andere gemeenten uit. 

Positief 

De gemeenten gaan onderzoeken hoe ze het drank- en drugsgebruik precies moeten aanpakken. Een positieve benadering van jongeren staat centraal in de aanpak. De gemeente Hardenberg denkt erover om meer sportfaciliteiten aan te bieden of om sport goedkoper te maken, stelt Jennien Dijk. Zij is coördinator werk, inkomen en gezondheid bij de gemeente Hardenberg. ,,In IJsland zijn jongeren veel meer gaan sporten. Dat is aantrekkelijker voor jongeren als er meer faciliteiten zijn of het goedkoper wordt. Als meer jongeren sporten, zijn ze gezond bezig en zijn ze ook nog eens weg van de straat."

Het drank- en drugsgebruik bij jongeren in IJsland is door deze methode flink afgenomen. Het gebruik van cannabis is gedaald van 17 naar 7 procent, het aantal jongeren dat rookt van 23 naar 3 procent en het aantal jongeren dat de afgelopen tijd dronken is geweest is op IJsland gedaald van 42 naar 5 procent. 

Onderzoek

Wat de gemeenten precies gaan doen om het drank- en drugsgebruik te verminderen, hangt af van het onderzoek dat in oktober plaatsvindt onder 14-, 15- en 16-jarigen. ,,In die vragenlijst geven jongeren aan waar behoefte aan is en op die behoeften gaan wij inspelen", verklaart Dijk. 

Naast de gemeenten Hardenberg en Urk doen ook Amersfoort, Súdwest-Fryslân, Texel en vijf gemeenten in de Brabantse Kempen mee. De gemeenten zijn gekozen op basis van motivatie. ,,We zijn erg blij dat we hieraan mee kunnen doen, omdat de positiviteit die bij deze methode hoort ook aansluit bij de manier waarop wij ons gezondheidsbeleid aanpakken", verklaart Dijk. ,,In Hardenberg merken we met name dat het drankgebruik onder jongeren redelijk geaccepteerd is en het ook iets hoger ligt dan in andere gemeenten. We proberen, ook samen met de ouders, ervoor te zorgen dat jongeren gezondere keuzes gaan maken."

Urk

Ook de gemeente Urk vindt een gezonde samenleving belangrijk. ,,Middelengebruik is als speerpunt genoemd door alle politieke partijen tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen, maar ook de maatschappelijke partners attenderen regelmatig op dezelfde noodzaak", laat woordvoerster Françoise Bisschop weten. 

Jongerenwerkster Kelly van Ginkel van De Stuw in Hardenberg is enthousiast over het nieuwe model. ,,Ik denk dat dit goed aansluit bij het werk dat wij al doen, waarbij wij proberen in contact te staan met de jongeren en zinvolle vrijetijdsbesteding proberen te bedenken."

  1. Veldzicht doet aangifte na protestborden tegen vluchtelingen in Balkbrug: ‘Wij laten ons niet intimideren’
    PREMIUM

    Veldzicht doet aangifte na protestbor­den tegen vluchtelin­gen in Balkbrug: ‘Wij laten ons niet intimide­ren’

    ‘Veldzicht en Balkbrug zijn al 125 jaar nauw met elkaar verbonden, daar zal deze protestactie op geen enkele wijze verandering in brengen.’ Het zijn duidelijke woorden van de directie van Veldzicht, als reactie op de protestactie eerder deze week. Veldzicht laat weten dat ze aangifte hebben gedaan en zich niet laten intimideren. Ook de inwoners van Balkbrug zijn niet te spreken over de spandoeken die door een actiegroep opgehangen zijn. Waar bemoeien ze zich mee?

Vechtdal