Volledig scherm
Onder andere alcoholgebruik is onder IJslandse jongeren sterk gedaald. Dat willen de gemeenten Urk en Hardenberg ook bereiken. © ANP

Hardenberg en Urk leren van IJsland: hoe krijg je jeugd van drank en drugs af?

De gemeenten Hardenberg en Urk gaan in samenwerking met het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut de IJslandse aanpak inzetten om drank- en drugsgebruik bij jongeren te verminderen.

Hoe krijg je jongeren van het bankje in het park met een biertje in de hand naar gezellig thuis op de bank met hun ouders of fanatiek aan de slag op het sportveld? Urk en Hardenberg zoeken dat de komende tijd samen met vier andere gemeenten uit. 

Positief 

De gemeenten gaan onderzoeken hoe ze het drank- en drugsgebruik precies moeten aanpakken. Een positieve benadering van jongeren staat centraal in de aanpak. De gemeente Hardenberg denkt erover om meer sportfaciliteiten aan te bieden of om sport goedkoper te maken, stelt Jennien Dijk. Zij is coördinator werk, inkomen en gezondheid bij de gemeente Hardenberg. ,,In IJsland zijn jongeren veel meer gaan sporten. Dat is aantrekkelijker voor jongeren als er meer faciliteiten zijn of het goedkoper wordt. Als meer jongeren sporten, zijn ze gezond bezig en zijn ze ook nog eens weg van de straat."

Het drank- en drugsgebruik bij jongeren in IJsland is door deze methode flink afgenomen. Het gebruik van cannabis is gedaald van 17 naar 7 procent, het aantal jongeren dat rookt van 23 naar 3 procent en het aantal jongeren dat de afgelopen tijd dronken is geweest is op IJsland gedaald van 42 naar 5 procent. 

Onderzoek

Wat de gemeenten precies gaan doen om het drank- en drugsgebruik te verminderen, hangt af van het onderzoek dat in oktober plaatsvindt onder 14-, 15- en 16-jarigen. ,,In die vragenlijst geven jongeren aan waar behoefte aan is en op die behoeften gaan wij inspelen", verklaart Dijk. 

Naast de gemeenten Hardenberg en Urk doen ook Amersfoort, Súdwest-Fryslân, Texel en vijf gemeenten in de Brabantse Kempen mee. De gemeenten zijn gekozen op basis van motivatie. ,,We zijn erg blij dat we hieraan mee kunnen doen, omdat de positiviteit die bij deze methode hoort ook aansluit bij de manier waarop wij ons gezondheidsbeleid aanpakken", verklaart Dijk. ,,In Hardenberg merken we met name dat het drankgebruik onder jongeren redelijk geaccepteerd is en het ook iets hoger ligt dan in andere gemeenten. We proberen, ook samen met de ouders, ervoor te zorgen dat jongeren gezondere keuzes gaan maken."

Urk

Ook de gemeente Urk vindt een gezonde samenleving belangrijk. ,,Middelengebruik is als speerpunt genoemd door alle politieke partijen tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen, maar ook de maatschappelijke partners attenderen regelmatig op dezelfde noodzaak", laat woordvoerster Françoise Bisschop weten. 

Jongerenwerkster Kelly van Ginkel van De Stuw in Hardenberg is enthousiast over het nieuwe model. ,,Ik denk dat dit goed aansluit bij het werk dat wij al doen, waarbij wij proberen in contact te staan met de jongeren en zinvolle vrijetijdsbesteding proberen te bedenken."

 1. Duitse man fotografeert stiekem vrouwen op Attractiepark Slagharen, maar wordt betrapt door gezin uit Spijkenisse
  PREMIUM

  Duitse man fotogra­feert stiekem vrouwen op Attractie­park Slagharen, maar wordt betrapt door gezin uit Spijkenis­se

  Het begon allemaal zo mooi, vrijdag 21 juni, voor de familie Kortland uit Spijkenisse. Vanwege de 10-jarige verjaardag van één van de dochters gingen ze een weekendje naar Attractie- en Vakantiepark Slagharen. Maar tegen de avond kreeg dat feestelijke weekend een wat ‘schmutzig’ tintje toen ze een andere, Duitse gast van het park betrapten op het ongevraagd fotograferen van langslopende vrouwelijke gasten.
 2. Onrust over nieuw vluchtelingenplan voor Veldzicht in Balkbrug
  PREMIUM

  Onrust over nieuw vluchtelin­gen­plan voor Veldzicht in Balkbrug

  Eind maart werd bekend dat CTP Veldzicht door het ministerie van Justitie en Veiligheid gevraagd is om een extra groep onder te brengen. Het betreft een groep van maximaal twintig ongedocumenteerde vluchtelingen met psychiatrische problematiek. Hiervoor moet een beschermde woonvoorziening gecreëerd worden buiten de hekken van de kliniek. Het verzoek zorgt voor reuring in het dorp. ,,Balkbrug heeft al genoeg ingewikkelde bewoners'', luidt een van de reacties.
 3. PVV wil middengeleider na dodelijk ongeval N36 bij Stegeren: ‘Dan is frontaal botsen onmogelijk’
  PREMIUM

  PVV wil middenge­lei­der na dodelijk ongeval N36 bij Stegeren: ‘Dan is frontaal botsen onmogelijk’

  Op de N36 tussen Ommerkanaal en De Witte Paal kwam vorige week bij een frontale botsing een 38-jarige vrouw uit Hengelo om het leven. Hoewel de meeste ongevallen op de N36 tussen Beerze, Vriezenveen en Almelo gebeuren, en het daarom de ‘dodenweg’ wordt genoemd, trekt de provinciale PVV ten aanval. ,,We willen een middengeleider, dan komen deze ongevallen helemaal niet meer voor.”
 4. Protestanten Kloosterhaar en Sibculo vormen eindelijk echt één gemeenschap

  Protestan­ten Klooster­haar en Sibculo vormen eindelijk echt één gemeen­schap

  Na een dertien jaar durende ‘verloving’ volgt op de laatste zondag van juni eindelijk het langverwachte ‘huwelijk’: na het ondertekenen van de akte in de Fredrikskerk vormen de Hervormde Gemeente Kloosterhaar-Sibculo en de Gereformeerde Kerk Sibculo samen de Protestantse Gemeente Sibculo-Kloosterhaar. ,,Dat samensmelten is al jaren geleden in gang gezet en in goede harmonie verlopen’’, verkondigen de voorzitters Hans Botter en Rikus Akse.

Vechtdal