Volledig scherm
De dierenambulances van Emmen en Coevorden. © DAR Dierenambulance Emmen-Coevorden

Hardenberg heeft eigen dierenambulance

In Hardenberg hoeven dieren in nood niet meer lang op hulp te wachten. Omdat het aantal meldingen in de gemeente groot is, rijdt hier sinds 1 januari de Dutch Animal Rescue (DAR) Dierenambulance Hardenberg e.o.

Hoewel de Dierenbescherming al regelmatig met ambulances in Hardenberg rijdt, krijgt Stichting DierenAmbulance Emmen-Coevorden vaak meldingen uit dit gebied. Afgelopen jaar zo’n veertig keer. Daarom besloten ze ook in Hardenberg een dierenambulance op te richten.

Volgens coördinator Chögyal Trizin van Stichting Dierenambulance Emmen-Coevorden valt het gebied een beetje in een gat. Het duurt zo’n twintig minuten vanuit Coevorden tot een ambulance aanwezig kan zijn. ,,Hoewel we vanuit daar redelijk snel in Hardenberg kunnen zijn, is het handiger om in de gemeente zelf een ambulance paraat te hebben.”

Hardenberg valt bij de Dierenbescherming onder het werkgebied van Dierenambulance Noord-Overijssel. ,,Als we een melding uit Hardenberg krijgen, kijken we naar de ambulances die eventueel al in de buurt zijn van deze gemeente,” stelt communicatiemedewerker Carmen Silos van de Dierenbescherming. ,,Als een ambulance in de buurt is, kunnen we snel aanwezig zijn.” Maar soms duurt het ook even tot er een is. De dierenambulance in Emmen en Coevorden krijgt daarom regelmatig een oproep uit dit gebied.

,,De politie, gemeente en dierenartsen uit Hardenberg nemen vaak contact met ons op,” stelt Trizin van Stichting Dierenambulance Emmen-Coevorden. ,,We krijgen oproepen voor bijvoorbeeld vogels die tegen ramen zijn gevlogen of katten die ergens zijn gedumpt. We rijden voor ieder dier. Van muis tot olifant.”

Vrijwilligers

Stichting Dierenambulance Emmen-Coevorden bestaat geheel uit vrijwilligers. Omdat de organisatie geen subsidies van de gemeente ontvangt wordt alles gefinancierd door sponsoren. De ambulances kan de organisatie van Stichting DierenLot gratis lenen. In Emmen en Coevorden wordt in vijf ambulances gereden. Hardenberg krijgt er twee.

De Dierenbescherming is positief over het initiatief. ,,We zijn blij met alles wat het dierenwelzijn ten goede komt. Als een dier in nood is, is het alleen maar goed als meer mensen kunnen helpen. We blijven zelf ook gewoon in Hardenberg rijden.”

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

 1. Ilse uit Nieuwleusen lag op het randje van de dood, met een baby van 500 gram
  PREMIUM
  HELLP-syndroom

  Ilse uit Nieuwleu­sen lag op het randje van de dood, met een baby van 500 gram

  Met een ondeugende blik sjouwt de kleine Josephien, gewapend met een knuffelaapje, door haar ouderlijk huis in Nieuwleusen. Haar moeder kijkt glimlachend toe. Niets aan het tafereel verraadt iets over de heftige tijd die het gezin heeft doorstaan. De jonge moeder kreeg het HELLP-syndroom, met 25 weken zwangerschap is ze bevallen. Hoe verwerk je zoiets? Ilse wil ouders helpen die ook een prematuur kindje hebben. Zodat zij alles kunnen vastleggen in een invulboek, voor later. Want het is wel je kraamtijd.
 1. Agrarisch datingbureau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurrentie van Tinder’
  PREMIUM

  Agrarisch datingbu­reau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurren­tie van Tinder’

  Twee touringcars vol en een bestelbusje met baby's, dat moet zo'n beetje de oogst zijn van zes jaar Farmers4Love. En vast een hoop verborgen liefdes. De agrarische datingsite waar boeren en boerinnen elkaar voor het leven weten te vinden, houdt er over krap een maand echter mee op. Te veel concurrentie van de Tinders, Lexa’s en de Peppers van deze wereld, en de man-vrouwverhouding loopt een beetje uit de pas. ,,Willen we mee, dan zouden we ook niet-agrariërs bij Farmers4Love toe moeten laten. Maar dan gaan we op in de massa, en dat willen we niet.”
 2. Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfplukkers jaar in - jaar uit terug komen’
  PREMIUM
  Video

  Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfpluk­kers jaar in - jaar uit terug komen’

  Zelf ons maaltje fruit, groente of een bos bloemen van het veld plukken, het raakt steeds meer in. Fruittelers met zelfpluktuinen beleven hoogtijdagen nu bessenstruiken vol hangen met vruchten. Veldboeketten zijn al zo hot dat de supermarkt ze ook verkoopt, maar de echte bloemenliefhebber trekt liever zelf het veld in. Wie groente van eigen tuin wil, hoeft de schoffel niet meer ter hand te nemen. Een abonnement en je oogst je eigen bloemkool.

Vechtdal