Volledig scherm
Geert Grimme uit Beerze heeft een dakpan ontwikkeld die geen stekkertjes of kabels heeft en toch zonne-energie opwekt. orig jaar verwierf hij, na het Nederlandse, ook het Europese patent. © Frans Nikkels

Hardenberg heeft meeste patenten in Oost-Nederland, Urk minste

De gemeente Hardenberg is koploper als het gaat om het aantal patenten in Oost-Nederland. Er zijn relatief gezien 5.5 patenten per 1000 inwoners in de grensgemeente. Op de voet volgen de gemeenten Lochem (5,4) en Brummen (5,3). Dit blijkt uit cijfers die dataplatform LocalFocus vandaag publiceerde.

De gemeenten Oldebroek en Urk bungelen onderaan als het gaat om het aantal patenten binnen hun gemeente. Nog geen één op de 1000 inwoners heeft een patent. Oldebroek en Urk zijn de enige gemeenten in Oost-Nederland waar minder dan één op 1000 inwoners een patent bezit. In Oldebroek ligt dit op 0,6 patenten. Urk ligt met 0,4 patenten nog lager.

In Flevoland heeft Zeewolde met 3,7 patenten per 1000 inwoners de hoogste dichtheid. In Gelderland is dat de gemeente Rozendaal met 24,7 patenten op datzelfde aantal inwoners. In Overijssel is Losser met 8,3 patenten op 1000 inwoners koploper.

De Brabantse gemeente Alphen-Chaam heeft op landelijk niveau relatief gezien de meeste patenten: 64,2 per 1000 inwoners. Kort daarachter zit Eindhoven met 53.7 patenten, waar absoluut gezien dan weer de meeste patenten zijn.

Bekijk hier hoeveel patenten er per 10.000 inwoners in jouw gemeente zijn.

Vechtdal