Volledig scherm
Gemeente Hardenberg maakt een inventarisatie van karakteristieke plekken en gebouwen en roept daarbij de hulp van Het Oversticht en de eigen inwoners in. Foto Wouter Borre © Wouter Borre

Hardenberg inventariseert karakteristieke panden en plekken voor een betere bescherming

De gemeente Hardenberg werkt aan een betere bescherming van karakteristieke gebouwen en plekken in alle kernen.

De gemeente laat daarom deze zomer door de Overijsselse welstandsorganisatie Het Oversticht een inventarisatie van bijzondere gebouwen of plekken in alle kernen maken.  Zo'n lijst ontbreekt tot nu toe, waardoor de panden ook niet op een gemeentelijke of Rijksmonumtenlijst komen te staan. Daardoor worden ze niet beschermd tegen aanpassing of zelfs sloop.

Ideeën

Medewerkers van Het Oversticht gaan in juli en augustus op pad om de panden te inventariseren. Ook inwoners van de gemeente kunnen ideeën aandragen. Het mag van alles zijn: een schoolgebouw, een park of een mooie bomenlaan. Hun ideeën kunnen ze aanmelden via de website www.hardenberg.nl/karakteristiek.

De genoteerde gebouwen worden daarmee nog niet automatisch beschermd. De gemeente start een procedures om tot een groslijst te komen en die worden nader bekeken. Dit gebeurt aan de hand van criteria die samen met lokale historische verenigingen en plaatselijk belangen worden opgesteld. De uiteindelijke lijst die overblijft, wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Dan moet ook duidelijk worden op welke manier de gemeente ze wil beschermen.

  1. Agrarisch datingbureau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurrentie van Tinder’
    PREMIUM

    Agrarisch datingbu­reau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurren­tie van Tinder’

    Twee touringcars vol en een bestelbusje met baby's, dat moet zo'n beetje de oogst zijn van zes jaar Farmers4Love. En vast een hoop verborgen liefdes. De agrarische datingsite waar boeren en boerinnen elkaar voor het leven weten te vinden, houdt er over krap een maand echter mee op. Te veel concurrentie van de Tinders, Lexa’s en de Peppers van deze wereld, en de man-vrouwverhouding loopt een beetje uit de pas. ,,Willen we mee, dan zouden we ook niet-agrariërs bij Farmers4Love toe moeten laten. Maar dan gaan we op in de massa, en dat willen we niet.”

Vechtdal