Volledig scherm
Hardenberg is volgens bijzonder hoogleraar Gert-Jan Hospers een lichtend voorbeeld voor succesvolle kruisbestuiving tussen stad en platteland. © Gemeente Hardenberg

Hardenberg model voor 'slimme streek'

Hardenberg is een goed voorbeeld van succesvolle kruisbestuiving tussen stad en platteland. Dat maakt bijzonder hoogleraar prof.dr. Gert-Jan Hospers aan de hand van praktijkvoorbeelden duidelijk in zijn nieuwe boek Slimme Streken.

Door een goede verbinding tussen stad en platteland is Hardenberg een van de weinige grensgemeenten die niet krimpen, stelt Hospers vast. Dat komt volgens hem onder meer door het convenant dat de gemeente sloot met de verenigingen Plaatselijk Belang in de kernen. Daardoor komen ook daar nieuwbouwprojecten van de grond.

Balans

De balans tussen stad en platteland is ook terug te vinden in de economische ontwikkelingen. De agrarische sector levert met 800 bedrijven 7 procent van de banen. De sector speelt volgens Hospers goed in op de trend naar ambachtelijke en duurzame productie, levert een bijdrage aan natuurbeheer en aan bevordering van het toerisme.

Economisch gaat het Hardenberg voor de wind. Tussen 2006 en 2016 groeide het aantal bedrijven met 24 procent en de werkgelegenheid met 7,8 procent. De maakindustrie levert met 14 procent van de banen de grootste bijdrage. Op 60.000 inwoners telt Hardenberg nu zo'n 4.000 bedrijven en 25.000 arbeidsplaatsen.

Bevestiging

"Dit boek is wat ons betreft een bevestiging dat we in Hardenberg goed bezig zijn", zegt burgemeester Peter Snijders. Hij is er trots op dat succesvolle Hardenbergse projecten op het gebied van landbouw, vrijetijdseconomie, woningmarkt, voorzieningen en bedrijvigheid als een rode draad door het boek lopen. "Dit boek schetst de talloze mogelijkheden die het moderne platteland biedt en laat zien waar de kracht van gewoon doen voor staat."

Cadeau

Hardenberg gaat het boek cadeau doen aan de nieuwe gemeenteraad en aan het provinciebestuur. Snijders hoopt dat het de provinciale politiek aanspoort anders naar regio's als Hardenberg te kijken. "Dat zien we graag terug in de verkiezingsprogramma's voor de komende Statenverkiezingen."

Gert-Jan Hospers is bijzonder hoogleraar Transitie in Stad en Regio aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In zijn boek beschrijft hij de 'stille revolutie' in het landelijk gebied door digitalisering, sociale media, vrijetijdseconomie en e-bike. Daar komt de energietransitie nu nog bij. Volgens Hospers vraagt dit om een andere kijk op de relatie tussen stad en platteland, zoals die in Hardenberg al gestalte krijgt.

'Slimme Streken: de kracht van het platteland' is verschenen bij Uitgeverij Van Gorcum.

Vechtdal