Rein Jonkhans (PvdA) en Piet-Cees van der Wel (rechts, CDA) namen in januari het initiatief voor een inspiratiebijeenkomst over een Hardenbergse aanpak van de stikstofproblematiek.
Volledig scherm
Rein Jonkhans (PvdA) en Piet-Cees van der Wel (rechts, CDA) namen in januari het initiatief voor een inspiratiebijeenkomst over een Hardenbergse aanpak van de stikstofproblematiek. © Frank Uijlenbroek

Hardenberg moet extra gas geven voor eigen aanpak stikstofprobleem

Martijn Breukelman vond zelf dat er al het nodige gebeurt bij de aanpak van de stikstofproblematiek, maar een ruime meerderheid van de raad droeg de wethouder op om als gemeente Hardenberg extra gas te geven. Nog in deze raadsperiode, die afloopt in 2022, moet het college van burgemeester en wethouders komen met een plan waarbij ‘een balans ontstaat tussen het belang van economische ontwikkelingen en een toename van de biodiversiteit’. 

Daarbij verwezen de fracties van de collegepartijen PvdA en CDA samen met de oppositiepartijen VVD, GroenLinks, 50Plus en D66 naar de Hardenbergse inspiratiebijeenkomst die eind januari is gehouden over het stikstofprobleem, met als doel dit probleem samen in harmonie op te lossen. Lichtend voorbeeld daarbij is de Gelderse gemeente Ede, die haar inwoners vraagt om biodiversiteit en klimaatdoelstellingen serieus in hun plannen op te nemen. Wie in Ede bijvoorbeeld een energieneutrale woning wil bouwen krijgt daar al gauw een vergunning. 

Harder fietsen

In een gloedvol betoog stelde Breukelman dinsdagavond in de raadsvergadering dat er al veel gebeurt, dat het rijk de spelregels bepaalt en de provincie over de bescherming van natuurgebieden gaat, maar zijn partijgenoot Piet-Cees van der Wel zei wel te voelen voor ‘een zetje in de rug'. ,,Daardoor fietst u nog harder.’’ De andere twee collegepartijen OpKoers.nu en ChristenUnie vonden de motie overbodig, maar met negentien stemmen voor en tien tegen werd de motie ruimschoots aangenomen.

Vechtdal