De Aldi in Dedemsvaart heeft punten gescoord bij de Raad van State, want het hoogste rechtscollege snapt niet waarom de gemeente Hardenberg de verhuizing naar het Mercator-terrein afwijst.
Volledig scherm
De Aldi in Dedemsvaart heeft punten gescoord bij de Raad van State, want het hoogste rechtscollege snapt niet waarom de gemeente Hardenberg de verhuizing naar het Mercator-terrein afwijst. © Frans Paalman

Hardenberg moet uitleggen waarom Aldi niet naar Mercator-terrein in Dedemsvaart mag verhuizen

De gemeente Hardenberg krijgt vijf maanden de tijd om de Raad van State om nog eens haarfijn duidelijk te maken waarom de Aldi in Dedemsvaart echt niet van de Julianastraat naar het Mercator-terrein kan verhuizen.

Als de gemeente dat niet kan uitleggen dan is dat in strijd met Europese mededingingsregels zoals neergelegd in de Dienstenrichtlijn, zo blijkt vandaag uit een tussenuitspraak van de Raad van State.

Centrum

Hardenberg meent dat supermarkten in het centrum van steden en dorpen horen en niet op bedrijventerreinen aan de rand. De Raad stelt evenwel vast dat de huidige vestiging van Aldi al buiten het winkelcentrum van Dedemsvaart ligt. Verder bleek eerder al dat er niet of nauwelijks ruimte is voor nog een supermarkt in het centrum.

Ook wees Hardenberg de verplaatsing af omdat de Aldi dan te dicht bij de Lidl zou komen. Ook die redenering kan het hoogste bestuursrechtscollege niet goed plaatsen. Want de Aldi ligt op dit moment dichter bij de Lidl, dan wanneer Aldi naar het Mercator-terrein verhuist.

Niet onder de indruk

Bovendien is de Raad niet erg onder de indruk van de bewering van Hardenberg dat de gemeente veel meer dienstverlenende bedrijven op het Mercator moet toelaten als Aldi toestemming krijgt om naar dat bedrijventerrein te verhuizen, .

Hoe dan ook heeft de gemeenteraad van Hardenberg nog wel het één en ander uit te leggen. Of ze moet Aldi alsnog toestemming geven om te verhuizen.

Welke beslissing het ook wordt, de gemeenteraad krijgt daar twintig weken de tijd voor. Daarna volgt waarschijnlijk een tweede zitting, of direct een einduitspraak. Wordt vervolgd. 

Vechtdal