Wethouder Jan ten Kate (links) staat op het punt om de Direct Duidelijk-deal te ondertekenen. De 'brigadeleider' van het landelijke project geeft nog uitleg.
Volledig scherm
PREMIUM
Wethouder Jan ten Kate (links) staat op het punt om de Direct Duidelijk-deal te ondertekenen. De 'brigadeleider' van het landelijke project geeft nog uitleg. © Benny Koerhuis

Hardenberg praat klare taal tegen inwoners

Niet ‘derhalve’ maar ‘dus’, niet ‘eveneens’ maar ‘ook’, en niet ‘voor het toetsen van de bouwaanvraag bent u leges verschuldigd’, maar ‘het behandelen van de bouwaanvraag kost ... euro’. Hardenberg wil vanaf nu duidelijke taal spreken tegen de inwoners. Om dat voor elkaar te krijgen heeft wethouder Jan ten Kate de Direct Duidelijk-deal ondertekend.

Dat is een landelijk project om geen moeilijke woorden en zinnen te gebruiken, maar heldere taal die (bijna) iedereen begrijpt. Niet alleen rijk, provincies en steeds meer gemeenten sluiten zich er bij aan maar bijvoorbeeld ook het UWV, waar mensen uitkeringen zoals de WW kunnen aanvragen. ,,In de praktijk is dat best lastig. Wij zijn gewend aan moeilijke en ingewikkelde taal”, weet wethouder Jan ten Kate. 

Vechtdal