Volledig scherm
PREMIUM
Gerrit Jan Scholten © Alex Mulder

Hardenberg staat vol met ontsierende gebouwen: ‘Er moet iets veranderen’

Het wordt een steeds groter probleem: vrijkomende agrarische bedrijven met oude, lelijke gebouwen. Een probleem voor de gemeente en haar inwoners; met name in Hardenberg. Want met het grote buitengebied heeft Hardenberg maar liefst twintig procent van alle agrarische bedrijven die tegen dit probleem aanlopen. En een oplossing is er nog niet.

Het familiebedrijf van Scholten begon ooit als een melkveehouderij. Later veranderde dat in een varkenshouderij en akkerbouwbedrijf. Nadat Gerrit-Jan Scholten het bedrijf had overgenomen van zijn vader, bleef de varkenshouderij in bedrijf. Maar uiteindelijk konden ze het hoofd niet boven water houden, de schuren staan nu al vijf jaar leeg. Het familiebedrijf aan de Brinkweg in Bergentheim heeft aardig wat meegemaakt, en dat is te zien ook. Afgebladderde verf, kapotte deuren en lekke daken vol met asbest. Zes schuren staan er verloren bij op het perceel van Gerrit Jan Scholten. ‘Land-ontsierende’ gebouwen, noemt de gemeente het. En hij zelf ook. En hoewel Scholten niet de enige is in de gemeente, is er nog geen oplossing voor. 

  1. Agrarisch datingbureau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurrentie van Tinder’
    PREMIUM

    Agrarisch datingbu­reau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurren­tie van Tinder’

    Twee touringcars vol en een bestelbusje met baby's, dat moet zo'n beetje de oogst zijn van zes jaar Farmers4Love. En vast een hoop verborgen liefdes. De agrarische datingsite waar boeren en boerinnen elkaar voor het leven weten te vinden, houdt er over krap een maand echter mee op. Te veel concurrentie van de Tinders, Lexa’s en de Peppers van deze wereld, en de man-vrouwverhouding loopt een beetje uit de pas. ,,Willen we mee, dan zouden we ook niet-agrariërs bij Farmers4Love toe moeten laten. Maar dan gaan we op in de massa, en dat willen we niet.”

Vechtdal