Volledig scherm
PREMIUM
Gerrit Jan Scholten © Alex Mulder

Hardenberg staat vol met ontsierende gebouwen: ‘Er moet iets veranderen’

Het wordt een steeds groter probleem: vrijkomende agrarische bedrijven met oude, lelijke gebouwen. Een probleem voor de gemeente en haar inwoners; met name in Hardenberg. Want met het grote buitengebied heeft Hardenberg maar liefst twintig procent van alle agrarische bedrijven die tegen dit probleem aanlopen. En een oplossing is er nog niet.

Het familiebedrijf van Scholten begon ooit als een melkveehouderij. Later veranderde dat in een varkenshouderij en akkerbouwbedrijf. Nadat Gerrit-Jan Scholten het bedrijf had overgenomen van zijn vader, bleef de varkenshouderij in bedrijf. Maar uiteindelijk konden ze het hoofd niet boven water houden, de schuren staan nu al vijf jaar leeg. Het familiebedrijf aan de Brinkweg in Bergentheim heeft aardig wat meegemaakt, en dat is te zien ook. Afgebladderde verf, kapotte deuren en lekke daken vol met asbest. Zes schuren staan er verloren bij op het perceel van Gerrit Jan Scholten. ‘Land-ontsierende’ gebouwen, noemt de gemeente het. En hij zelf ook. En hoewel Scholten niet de enige is in de gemeente, is er nog geen oplossing voor. 

  1. Nat pak voor waterschappers bij test nieuwe Vechtvlinder-sluis Junne
    PREMIUM
    video

    Nat pak voor waterschap­pers bij test nieuwe Vechtvlin­der-sluis Junne

    Het stoplicht staat al weer op rood, maar toch peddelen Henk Lansink en Ronnie Stroot 'dom verdan’ in hun kano, over de weer omhoog komende klep van de nieuwe Vechtvlinder-sluis bij Junne. Dat lijkt lang goed te gaan, totdat de gestaag sluitende klep de achterkant van het vaartuig iets optilt en de kano kapseist. Plotseling staat Lansink tot zijn navel in het koude water van de sluiskolk. Stroot slaagt er ternauwernood in om niet te water te raken, maar de boot maakt wel water en ook hij loopt daardoor een nat pak op. Snel vist hij zijn mobiel uit de broekzak en gooit die naar zijn collega's op de kant, die lachend toekijken. Weer een levensechte test afgelegd door de mensen van Waterschap Vechtstromen en de bedrijven die betrokken zijn bij de realisering van twee innovatieve sluizen naast de stuwen in de Vecht bij Junne en Diffelen/Mariënberg.

Vechtdal