Diamant Beton in Hardenberg wil haar complex langs het kanaal met een hoge silo uitbreiden.
Volledig scherm
Diamant Beton in Hardenberg wil haar complex langs het kanaal met een hoge silo uitbreiden. © Google

Hardenberg stemt in met nieuwe 21 meter hoge silo langs kanaal Almelo-De Haandrik

De gemeente Hardenberg geeft Diamant Beton toestemming om nog een silo van zo'n 25 meter op haar terrein aan de Jan Weitkamplaan te bouwen. Volgens de officiële regeltjes zou het niet mogen, maar de gemeente is van plan een uitzondering te maken omdat omwonenden op afstand wonen en daar langs kanaal Almelo-De Haandrik toch al vergelijkbare silo's staan.

Het betonbedrijf aan de Jan Weitkamplaan produceert droge mortel dat geleverd wordt in silo's, big bags en zakken. Om de installatie die dit produceert efficiënter te laten werken is het volgens Diamant nodig om op het terrein een nieuwe silo te bouwen. Daarbij wil het graag een lift plaatsen zodat de silo van bovenaf gevuld kan worden. Die zogenaamde elevator, als in het officiële verzoek omschreven, krijgt een hoogte van 25 meter.

Bouwregels

De silo zelf is bedoeld op een hoogte van 21 meter, waarbij de lift er dus logischerwijs een stukje bovenuit steekt. De bouwregels die horen bij de bestemming staan officieel niet toe dat de silo geplaatst wordt, omdat de maximale hoogte van dergelijke bouwwerken op 5 meter hoogte is gelegd. Met versoepelde regels zou de hoogte maximaal 15 meter mogen zijn. Maar ook dan zouden de silo en de lift niet gebouwd kunnen worden.

Maar, gelukkig voor Diamant Beton, is Hardenberg in staat de regeltjes nog iets verder op te rekken. De bouwhoogte mag dan in strijd zijn met het bestemmingsplan, vanuit ruimtelijk oogpunt zijn er weinig bezwaren. Er staan immers al meerdere silo's van zo'n 20 meter hoogte, en het nieuwe exemplaar is lager dan het hoogste al aanwezige gebouw. Daarnaast is het zo dat de dichtstbijzijnde huizen op zo'n 100 meter afstand staan, en dan ook nog aan de overkant van kanaal Almelo-De Haandrik.

Milieuonderzoek

Visueel gezien maakt de komst van de silo dus weinig verschil en de gemeente Hardenberg vindt het dan ook aanvaardbaar om de realisatie toe te staan. Diamant Beton, die zichzelf een toonaangevende producent en leverancier van bestratingsmaterialen noemt, is nog bezig met een onderzoek naar de consequenties op milieugebied. Op voorhand wordt verwacht dat die gering zijn, onder meer omdat het geluid wordt gefilterd.

Vechtdal