Volledig scherm
De bouwsector protesteerde niet zolang geleden nog op het Malieveld. Onder meer vanwege de verscherpte PFAS-regels. © ANP

Hardenberg verhoogt PFAS-norm: bouwers weer aan de slag

De gemeente Hardenberg hanteert per direct een hogere norm voor PFAS in de bodem. Dat betekent dat vervoer en gebruik van grond voor bouw- en infrastructurele projecten in de meeste gevallen weer mogelijk is. Wethouder Martijn Breukelman: ,,De bouw van woningen en de aanleg van nieuwe wegen is belangrijk voor onze inwoners en ondernemers.” 

Met deze maatregel kunnen grondverwerkers en bouwers in de gemeente Hardenberg weer aan de slag, stelt Breukelman. En dat is weer van belang voor behoud van banen in de grond-, weg- en waterbouw. In Nederland gelden scherpe regels voor PFAS-houdende grond. PFAS is een verzameling van chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. 

PFAS-norm

De norm moet voorkomen dat deze stoffen terechtkomen in schone grond. Op dit moment geldt in Nederland een aangescherpte norm, wat inhoudt dat grond die wordt gebruikt bij bijvoorbeeld bouwprojecten nagenoeg geen PFAS mag bevatten. Als gevolg van deze norm mag grond niet verplaatst worden voordat is aangetoond dat het aan de norm voldoet. Dit heeft enorme gevolgen voor de grond-, weg- en waterbouw en raakt de hele bouwsector.

Grondverzet weer mogelijk

De minister van Milieu en Wonen heeft aangekondigd op 1 december 2019 met een nieuwe landelijke PFAS-norm te komen. Dit gebeurt op basis van een onderzoek van het RIVM, waaruit moet blijken wat een goede norm is. De gemeente Hardenberg heeft besloten om vooruitlopend op de uitspraak van de minister per direct de waarden van de bodemkwaliteitskaart als norm te hanteren. Martijn Breukelman: ,,We hebben de Omgevingsdienst hiervoor een tijdelijk handelingskader gegeven. Dat betekent dat vervoer en gebruik van grond in de meeste gevallen weer mogelijk is.”

 1. Lokaal verslaggever Geke (63) op straat nu Dedemsvaartse Courant na 143 jaar verdwijnt: ‘dit valt niet te begrijpen’
  PREMIUM

  Lokaal verslagge­ver Geke (63) op straat nu Dedems­vaart­se Courant na 143 jaar verdwijnt: ‘dit valt niet te begrijpen’

  De Dedemsvaartse Courant houdt na 143 jaar op te bestaan. Tot teleurstelling van Geke Lensen, redactioneel aanspreekpunt naar de lezers en zo'n beetje de enige verslaggever die nog over was. Zij zag de bui al enigszins hangen, toen de oorspronkelijke uitgever Boom dik twee jaar terug werd overgenomen door de Noordelijke Dagblad Combinatie. ,,Daarmee is Dedemsvaart echt aan het voeteneind komen te liggen.”
 2. Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcarrière bij Heracles door oorlog werd verscheurd
  PREMIUM

  Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcar­riè­re bij Heracles door oorlog werd verscheurd

  ,,Ik ben met de helm op geboren. Er zat een dik vlies om mijn hoofd, sommige mensen geloven dat je dan helderziend bent. Daar doe ik niet aan mee, maar ik luister wel naar mijn gevoel. Dat heeft me in de oorlog een paar keer van de dood gered.’’ Henk Obermeijer uit Hardenberg is dankzij die ‘meevallers’ inmiddels 95 jaar jong, tijd om zijn memoires in boekvorm uit te geven.

Vechtdal