Volledig scherm
Archief: Een demonstratie in Barendrecht tegen een geplande CO2 opslag onder de grond. © ADN Beeldredactie

Hardenberg vormt breed front tegen CO2-opslag

Hardenberg wil een breed front vormen  in de strijd tegen ondergrondse opslag van CO2 en andere schadelijke stoffen. Zo kan samen met buurgemeenten, provincie, waterschap, drinkwaterbedrijf en agrarische en natuurorganisaties tijdig actie worden ondernomen tegen het op grote schaal opslaan van koolstofdioxide en productiewater in de bodem, zoals wordt voorgesteld in het regeerakkoord. 

In de gemeente Hardenberg zijn meerdere lege gasvelden geschikt, reden voor de PvdA, ChristenUnie en CDA om tijdens de raadsvergadering een motie 'vreemd aan de orde' in te dienen. Die motie is unaniem aangenomen door de gemeenteraad, en ook overgenomen door het college.

,,Bij besluiten van de rijksoverheid moet je er vroeg bij zijn, anders heb je niks meer in te brengen'', verwees PvdA-fractievoorzitter Gitta Luiten naar de gang van zaken rond de vliegroutes van en naar Lelystad. ,,We laten ons inspireren door Dalfsen, dat met andere regiogemeenten een activistische coalitie tegen de vliegroutes heeft gevormd, wat effect lijkt te hebben. Het Hardenbergse college moet nu al beginnen met het sluiten van zo'n coalitie tegen de CO2-opslag.''

Wethouder René de Vent beaamde dat de nieuwe regering voor opslag van schadelijke stoffen kijkt naar lege gasvelden, op zee maar ook op het vasteland. ,,Bij dergelijke initiatieven is het Rijk bevoegd gezag, maar is wel advies nodig van gemeenten. Daarom gaan we nu aan de slag met onze visie, anders loop je achter de troepen aan. Daar gaan we ook de andere partijen bij betrekken, waarbij de provincie een heel belangrijke partner is. Want ook de provincie moet advies uitbrengen.''

Provincie

Op vragen van VVD'er Erik Back vertelde De Vent dat Provinciale Staten begin volgend jaar verder discussiëren over ondergrondse opslag in Overijssel. Afgelopen zomer besloot een meerderheid van de Staten dat tachtig procent van de lege Overijsselse gasvelden niet geschikt is voor opslag, maar dat het Rijk wel verkennend onderzoek mag doen in gasvelden bij Hardenberg en Collendoorn. ,,Ook Twentse gemeenten hebben met deze problematiek te maken'', doelde de wethouder op lege zoutmijnen waar eveneens opslag mogelijk is. ,,Het zal een hele toer worden om een gezamenlijke visie op te stellen, maar voor Hardenberg zelf komen we zeker met een standpunt'', aldus De Vent, die de raadsbreed aangenomen motie een extra steun in de rug noemt.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

  1. GroenLinks: NAM moet stoppen met gaswinning na lekkage Collendoornerveen
    PREMIUM

    GroenLinks: NAM moet stoppen met gaswinning na lekkage Collendoor­ner­veen

    GroenLinks in Overijssel pleit voor stopzetting van de installatie die NAM in gebruik heeft in Collendoornerveen. Die lekte in het verleden, is inmiddels gerepareerd en klaar om weer gebruikt te worden. De NAM doet allerlei tests om de installatie op eventuele nieuwe lekken te controleren. Wat betreft Statenlid Robert Jansen hoeft dat helemaal niet. ,,Je moet de hele troep niet meer willen opstarten.”

Vechtdal