Volledig scherm
© ANP

Hardenberg wil fonds oprichten om bijstand terug te dringen

De gemeente Hardenberg wil vanaf 2020 een nieuw fonds in het leven roepen voor inwoners die zich willen blijven ontwikkelen. Als de raad akkoord gaat kunnen mensen die zich graag willen ontwikkelen, maar geen geld hebben, vanaf volgend jaar een beroep doen op het ‘Pak Je Kans-fonds’. De gemeente Hardenberg heeft dit fonds zelf ontwikkeld, Hardenberg zal de eerste gemeente zijn in Nederland met zo'n fonds. 

Minder mensen in de bijstand, dat is wat de gemeente wil bereiken met het nieuwe fonds. In plaats van de richten op oplossingen voor de korte termijn, zoals mensen met weinig geld vaak doen, wil het college van burgemeester en wethouders hiermee bereiken dat er op de lange termijn iets bereikt wordt. Dit kan gaan om bijvoorbeeld een cursus of opleiding, wat weer kan leiden tot nieuwe baankansen. Wethouder Gitta Luiten: ,,Zo zijn mensen het meest gemotiveerd en heeft een ontwikkeltraject ook het meeste kans van slagen.’’ De gemeente hoopt dat mensen hierdoor zelfredzaam worden en blijven. 

15.000 euro

Wie een beroep wil doen op het nieuwe fonds moet er echter wel wat voor doen. Inwoners moeten namelijk zelf met een plan komen. Vervolgens wordt er gekeken naar de mogelijkheden en de noodzaak van de aanvraag. Daarnaast wordt beoordeeld of de aangevraagde activiteit wel bijdraagt aan een betere toekomst. De motivatie en de kans op een stabiele, financiële situatie wegens het zwaarst in de beoordeling. Een inwoner kan een maximale aanvraag doen van 15.000 euro.

Baankansen

Het Pak je Kans-fonds loopt twee jaar en wordt betaald uit het vrijgekomen geld van het opheffen van Stichting Werk en Scholing.  De gemeente hoopt dat er meer mensen uit de bijstand komen door dit project, of actiever mee kunnen doen met de samenleving.  Hierdoor zouden minder mensen in de bijstand belanden en gebruik moeten maken van gemeentelijke voorzieningen. Daarnaast hoopt de gemeente dat de werkzoekenden meer succes krijgen bij het vinden van een baan.

  1. Slagharense carnavalsgroep wil af van de mexicano
    PREMIUM
    video + foto's

    Slagharen­se carnavals­groep wil af van de mexicano

    De Slagharense carnavalsgroep De Klaplopers wil met hun actie Kickout Mexicano de gelijknamige snack uit de cafetaria’s verbannen vanwege het volgens hen aanstootgevende karakter. ,,Een lui in saus achterover liggende, geribbelde lap vlees, dat is niet iets waar de gemiddelde Mexicaan zich graag mee vergeleken ziet worden”, aldus De Klaplopers, die hun actie kracht bijzetten in de carnavalsoptocht die zaterdagmiddag door Turfgat trok.

Vechtdal