Volledig scherm
ANP KOEN SUYK

Hardenberg wil geen nieuwe thuiskappers

In de zeven grootste kernen van de gemeente Hardenberg mogen geen nieuwe kapsalons aan huis worden gevestigd. In de kleinere kernen zonder winkelcentrum met het omringende buitengebied blijft dat wel mogelijk, al moeten deze thuiskappers wel een omgevingsvergunning aanvragen. 

Dat is een gevolg van de vorig jaar juli vastgestelde detailhandelsstructuurvisie, die er op is gericht om de centrumfunctie van met name Dedemsvaart en Hardenberg te versterken. Een van de voorgestelde maatregelen om vitale winkelcentra in de grotere kernen te behouden is 'een rem op de ongebreidelde uitbreiding van het aantal thuiskappers', zoals het Hardenbergse college van B en W dit fenomeen omschrijft. Begin 2017 waren ruim veertig thuiskappers in beeld bij de gemeente. Sinds de detailhandelsstructuurvisie eind januari 2017 ter inzage is gelegd, gaat Hardenberg 'zeer terughoudend' om met de vestiging van kapsalons aan huis. Vanaf dat moment zijn geen vergunningen meer verleend voor nieuwe thuiskappers, alleen nog maar voor twee kapsalons die al bestonden voor 31 januari 2017. 

Verschil kernen

De detailhandelsstructuurvisie gaat er van uit dat kapsalons thuis horen in de centra van de kernen, maar een algeheel verbod op nieuwvestiging in de hele gemeente vindt het college te ver gaan. Om niet de gemeente over één kam te scheren wordt voorgesteld om onderscheid te maken tussen grotere en kleinere kernen. In het verzorgingsgebied van de winkelcentra van de grotere kernen Hardenberg, Dedemsvaart, Balkbrug, Bergentheim, De Krim, Gramsbergen en Slagharen is geen plek voor nieuwe thuiskappers. In de kleinere kernen zonder winkelcentrum zijn nieuwe kapsalons aan huis wel toegestaan, ook in het aangrenzende buitengebied. ,,Juist in deze kleine kernen is sprake van een sterke verwevenheid met het omliggende buitengebied. Bedrijvigheid aan huis, ook in de vorm van een kapsalon, draagt bij aan de vitaliteit van het buitengebied en is een goede invulling van bijvoorbeeld vrijgekomen agrarische bedrijfsgebouwen'', aldus het collegevoorstel. ,,Daarom wordt geadviseerd om bij de kleine kernen in dat opzicht geen onderscheid te maken tussen de bebouwde kom en het buitengebied er omheen.''

Geen personeel

Nieuwe thuiskappers moeten wel aan diverse voorwaarden voldoen. Zo mag maximaal 30 procent van het vloeroppervlak van de woning voor de kapsalon worden gebruikt en mag er geen personeel in dienst zijn.

Meer gemeenten

De gemeente wil over dit beoogde gebiedsgerichte beleid nog praten met centrummanagement Hardenberg, middenstandsvereniging Dedemsvaart, en ANKO, de brancheorganisatie voor kappers. Na dit overleg volgt nog een inspraakprocedure. Hardenberg is overigens geen voorloper met dit beleid, dat door steeds meer gemeenten wordt gehanteerd. Buurgemeente Twenterand wil sinds vorige zomer ook geen nieuwe thuiskappers meer, Dronten weert ze al sinds 2008, Hoogeveen sedert twee jaar. 

Kappersbranche

ANKO is blij met de aanpak van thuiskappers, die door de kappersorganisatie worden gezien als een vorm van oneerlijke concurrentie omdat gemeenten kapsalons in winkelpanden meer regels opleggen dan salons aan huis. Ook vindt de ANKO dat 'het prachtige ambacht van kapper' niet mag verdwijnen uit de winkelstraat, omdat kapsalons 'heel belangrijk zijn voor de diversiteit en reuring in winkelgebieden'. 

  1. Agrarisch datingbureau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurrentie van Tinder’
    PREMIUM

    Agrarisch datingbu­reau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurren­tie van Tinder’

    Twee touringcars vol en een bestelbusje met baby's, dat moet zo'n beetje de oogst zijn van zes jaar Farmers4Love. En vast een hoop verborgen liefdes. De agrarische datingsite waar boeren en boerinnen elkaar voor het leven weten te vinden, houdt er over krap een maand echter mee op. Te veel concurrentie van de Tinders, Lexa’s en de Peppers van deze wereld, en de man-vrouwverhouding loopt een beetje uit de pas. ,,Willen we mee, dan zouden we ook niet-agrariërs bij Farmers4Love toe moeten laten. Maar dan gaan we op in de massa, en dat willen we niet.”

Vechtdal