Volledig scherm
De lp-hoes van Youth Against Christ, het debuutalbum van Altar. © Eigen foto

Hardenbergse Deathmetalband Altar herrijst na 15 jaar stilte

De befaamde Hardenbergse band Altar komt na 15 jaar weer bij elkaar in de originele bezetting voor een optreden op het festival Pitfest in Erica in Drenthe.

Hun debuut-LP 'Youth Against Christ' uit 1994 is op e-bay een collectors' item. Onlangs is nog een nieuwe release van de cd in Zuid-Amerika uitgebracht. Het eerste album van de Hardenbergse band Altar wordt op het festival integraal gespeeld. 

In de jaren '90 was Altar een begrip in de wereld van de (death)metal. Er werden, door o.a. de VPRO, reportages gemaakt over de band, die bekend stond om zijn "kruistocht" tegen het geloof. Optredens werden regelmatig verboden op plaatsen waar gelovigen in opstand kwamen tegen Altar's muziek en songteksten.

Edwin Kelder, de Hardenbergse zanger van de band, laat weten dat de repetities al volop gaande zijn. ,,Ik heb het stof al van mijn stembanden gebruld", lacht hij. De vraag voor een reünie kwam van de organisator van het festival in Erica. ,,Een van onze bandleden heeft daar vorig jaar met een andere band gespeeld. Zo is het balletje gaan rollen." De originele bezetting van het eerste album zal het podium betreden. 

Er is ook een andere Nederlandse deathmetalband onder de naam Altar actief. ,,Die is opgezet door een voormalig gitarist van ons, maar die heeft op het eerste album niet meegedaan. Zij hebben een zangeres en zijn dus heel anders bezig. Daar hebben wij geen problemen mee."

Vechtdal