Volledig scherm
© ANP

Hardenbergse horeca mag langer open

Na een geslaagde proef worden de openingstijden voor de Hardenbergse horeca in het weekeinde verruimd. Dit moet leiden tot een meer gespreid vertrek van de gasten en daardoor minder overlast na sluitingstijd bij horecazaken. 

Kroegen, discotheken en andere etablissementen waar alcohol wordt geschonken mogen in het weekend vanaf 02.00 uur geen nieuwe bezoekers meer binnenlaten. 'Alcoholvrije' horecazaken zoals snackbars en shoarmazaken mogen dat straks nog wel, als de gemeenteraad van Hardenberg de nieuwe algemene plaatselijke verordening (apv) goedkeurt. Zo is het twee uur langer mogelijk om een avondje stappen af te sluiten met een voor velen gebruikelijke 'vette hap'. Alle horecagelegenheden in de gemeente Hardenberg moeten dan uiterlijk om 04.00 uur de deuren sluiten, daarna mogen geen gasten meer binnen zijn. 

Ook volgens de bestaande apv mogen alcoholschenkende horecabedrijven na 02.00 uur geen nieuwe gasten meer binnenlaten, maar moeten die de zaak uiterlijk om 03.00 uur verlaten. In de nieuwe apv wordt dat dus een uur later. 'Alcoholvrije' horeca mag volgens de huidige regels nog bezoekers toelaten tot 02.30 uur en moeten de zaak om 03.30 uur sluiten. 

Proef

In het kader van het convenant 'Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan', waarbij horecaondernemers, Koninklijke Horeca Nederland, politie en gemeente samenwerken om overlast bij horecagelegenheden tegen te gaan, is in 2015 en 2016 een proef gehouden met ruimere openingstijden voor enkele horecazaken in Dedemsvaart en Hardenberg. ,,Dat was een succes, want het publiek vertrekt gefaseerd en blijft niet vanaf 2 uur 's nachts op straat hangen'', vertelt burgemeester Peter Snijders. 

Voordeel is ook dat de gasten langer gebruik blijven maken van toiletten in de horecazaken, zodat overlast van wildplassers voor omwonenden wordt voorkomen. Andere pluspunten zijn dat 'horecatoerisme' in de nachtelijke uren van het ene naar het andere etablissement (soms in verschillende plaatsen) wordt ingedamd, en dat er langer toezicht op bezoekers binnen de horecazaken is.

De nieuwe apv wordt op 21 november aan de gemeenteraad voorgelegd, op 12 december moet er een besluit over worden genomen. Met de nieuwe regelgeving volgt de gemeente Hardenberg zoveel mogelijk de modelverordening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Zo zijn de belangrijkste regels gelijk in buurgemeenten, wat handig is voor politie en toezichthouders die vaak in meerdere gemeenten handhavend moeten optreden.

Vechtdal