Wethouder Alwin te Rietstap leest voor uit het boek met de besparingstips van beer Tad.
Volledig scherm
Wethouder Alwin te Rietstap leest voor uit het boek met de besparingstips van beer Tad. © Max de Krijger

Hardenbergse leerlingen beloven te consuminderen net als Beer Tad

Beer Tad houdt het langer vol. Het is de titel van het nieuwe kinderboek van Eberhard Dijkhuis dat door zijn Hardenbergse bedrijf Hibertad is gemaakt en uitgegeven. Donderdagochtend las wethouder Alwin te Rietstap voor aan twee klassen in het gebouw van de Rabobank.

De wijsheid over circulaire economie - zoveel mogelijk hergebruiken en zo min mogelijk foodprints achterlaten - wordt de kinderen met de paplepel ingegoten met dit boek. Het is bewust een kinderboek geworden, met een kadertje voor de ouders. Want de jeugd heeft de toekomst. 

Oranje bak

Beer Tad maakt in het boek heel veel mee. Van een oud verfblik een pennenbakje maken bijvoorbeeld. Een keer geen vlees bij het eten. Een stoel bouwen van oud hout. Scheiden, met de groene, grijze en de oranje bak waar het plastic in kan. Doe je dat niet, dan wordt het de plastic soep in zee. Niet meer lineair, maar circulair. Producten weer terug in de kringloop zonder hoofdletter. ‘Want de natuur bestaat van oorsprong al uit kringlopen’, meldt het boek. Water hergebruiken in een huishouden, het kan. Beer Tad is helemaal enthousiast geworden door zijn oom en wil graag meteen meehelpen aan een betere wereld. Van de vele voetballen in zijn kast houdt hij er eentje zelf. De andere ballen geeft hij weg aan kinderen in zijn straat. Dat is niet alleen erg lief, maar door te consuminderen maakt hij de wereld ook meteen een beetje mooier.

Spijkerbroek

De kinderen van obs ’t Spectrum en obs Baalder luisteren aandachtig naar de voorlezende wethouder die zichzelf soms betrekt bij het verhaal. ,,Een spijkerbroek weggooien is zonde. Ik knip de pijpen eraf, dan kan hij nog als korte broek gedragen worden.” Dijkhuis doet een been omhoog. ,,Ik huur mijn spijkerbroek. Ik breng de oude broek weg. Daar wordt weer een nieuwe van gemaakt en ik krijg weer een nieuwe. En is een huis kapot? Dan kun je van de oude stenen weer een nieuw huis bouwen.’' Sommige kinderen geven aan dat ze al duurzaam bezig zijn, net zoals de beer in het boek dat ze na afloop meekrijgen.

Het boekje is in een oplage van tweeduizend stuks uitgegeven, kost 10 euro en is verkrijgbaar via het bedrijf Hibertad. Op 4 februari - in de week van de circulaire economie- wil Dijkhuis op elke Hardenbergse basisschool  een deel laten voorlezen door ondernemers. Hij zoekt nog naar enthousiastelingen. ,,Zo kan men zich als maatschappelijk ondernemer profileren.”

 1. Hardenberg bezingt saamhorigheid in coronacrisis met eigen lied in leeg nieuw ziekenhuis
  PREMIUM
  video

  Hardenberg bezingt saamhorig­heid in coronacri­sis met eigen lied in leeg nieuw ziekenhuis

  De linten en de lijnen, zover mag je gaan. De vrijheid die we hebben, dwingt ons stil te staan. Elkaar de hand te reiken, het is niet meer wat het was. Je woorden van liefde, kaatsen tegen glas... Samen met sprekende zwart-witfoto’s uit het dagelijks leven en muziek van een zeskoppige band vormen deze songteksten ‘Oog van de storm’, een indrukwekkend slotlied van de documentaire ‘Lotgenoten’ dat lekker in het gehoor ligt en makkelijk meezingt.
 2. Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in hightech-regio ‘Vechtdal Valley’
  PREMIUM
  Hightech

  Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in high­tech-re­gio ‘Vechtdal Valley’

  Wat is toch dat ‘Best bewaarde geheim van Hardenberg’? Masévon Group schermt ermee op een groot bord langs de N36 waar ze een nieuw pand bouwen voor een nieuwe tak: Masévon Advanced Systems. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de hightech-branche rond Hardenberg. ,,Ik noem het hier Vechtdal Valley”, zegt CEO Henk Kieft, met een knipoog naar de beroemde techregio in Californië.

Vechtdal