Volledig scherm
Wethouder Martijn Breukelman © Gemeente Hardenberg

Hardenbergse politiek wil maatwerk voor permanent wonen op recreatieparken

Hardenberg gaat samen met de andere Vechtdalgemeenten en de provincie pilots opzetten rond het illegaal bewonen van recreatieparken. Daarbij gaat het om maatwerk, betoogde wethouder Martijn Breukelman vanavond bij de bespreking van het voorstel om permanente bewoning vier jaar langer toe te staan aan mensen die vóór oktober 2012 al stonden ingeschreven als bewoner van een huisje.  

Dat maatwerk nodig is bleek wel uit de woorden van de verschillende insprekers tijdens deze oriënterende raadsvergadering. Ingrid van der Zon, bestuurslid van de Vereniging van eigenaren van Park Moscou in Bergentheim, vroeg om een definitieve woonbestemming. Medebewoonster Madelon van Hartingsvelt, die al sinds 1976 op Moscou woont, bepleitte een dubbele bestemming, met permanent wonen naast recreatie. Plaatselijk Belang Bergentheim schreef in een brief aan de raad blij te zijn met de verlenging van vier jaar. Park Moscou is belangrijk voor de Bergentheimse gemeenschap, en zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat jeugdspelers met een gerust hart van en naar het sportpark van de voetbalclub fietsen dat pal naast het park ligt. 

Stoetenslagh

Waar de Moscou-mensen voor legaliseren zijn, pleitten drie insprekende bewoners van park Stoetenslagh juist voor strenge handhaving. Zo'n zestien van de ruim zeventig huisjes op Stoetenslagh zouden permanent bewoond worden, onder meer door arbeidsmigranten en mensen met psychiatrische problemen die regelmatig voor overlast zorgen, vertelde bijvoorbeeld Amsterdammer Van Kampen die begin dit jaar een huisje kocht om in het Vechtdal te recreëren. 'Gemeente ga handhaven', was zijn dringende verzoek.

Nog 61 huisjes

In november 2012 gaf de raad alle bij de gemeente ingeschreven bewoners van recreatieverblijven zes jaar extra de tijd om te stoppen met het permanent bewonen. Dat gebeurde vooral met het oog op de economische crisis, waardoor de waarde van de recreatiewoningen was gekelderd en bij verkoop een grote restschuld over zou blijven. Ook was doorstromen naar legale woonruimte lastig door de krapte op de woningmarkt. Van de 112 recreatieverblijven die in aanmerking kwamen voor de extra termijn van zes jaar zijn er nu nog 61 permanent bewoond (vijftig eigenaren, elf huurders). Vooral huurders zochten een andere woning, veel eigenaren bleken hun recreatieverblijf ondanks de aantrekkende economie nog steeds moeilijk te kunnen verkopen. 

Maatwerk

Permanente bewoning wordt daarom nog vier jaar langer toegestaan. De verschillende raadsfracties vroegen het college vanavond om in die vier jaar tot een definitieve oplossing voor deze problematiek te komen. Waarbij vooral om maatwerk werd gevraagd voor park Moscou. VVD'er Bert Gelling vroeg om het Bergentheimse park dan mee te nemen in een van de pilots, omdat hij anders vreest voor verloedering van dit park dat zo'n veertig permanente bewoners telt. ,,Moscou zou een van die parken kunnen zijn'', beloofde wethouder Breukelman, die portefeuillehouder burgemeester Peter Snijders waarnam. Het voorstel voor vier jaar verlenging werd bijna als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 18 september gezet, maar de VVD wil eerst in haar fractie bespreken of het toch een bespreekstuk moet worden.

  1. Veldzicht doet aangifte na protestborden tegen vluchtelingen in Balkbrug: ‘Wij laten ons niet intimideren’
    PREMIUM

    Veldzicht doet aangifte na protestbor­den tegen vluchtelin­gen in Balkbrug: ‘Wij laten ons niet intimide­ren’

    ‘Veldzicht en Balkbrug zijn al 125 jaar nauw met elkaar verbonden, daar zal deze protestactie op geen enkele wijze verandering in brengen.’ Het zijn duidelijke woorden van de directie van Veldzicht, als reactie op de protestactie eerder deze week. Veldzicht laat weten dat ze aangifte hebben gedaan en zich niet laten intimideren. Ook de inwoners van Balkbrug zijn niet te spreken over de spandoeken die door een actiegroep opgehangen zijn. Waar bemoeien ze zich mee?

Vechtdal