Het jubileumboek.
Volledig scherm
Het jubileumboek. © Pedro Sluiter Foto

Hardenbergse uurwerkmaker Arjan Barnard schrijft en exposeert over honderd jaar horloges

Met een boek en een expositie heeft de Hardenbergse juwelier en uurwerktechnicus Arjan Barnard de ontwikkeling van de horloges in de afgelopen honderd jaar in beeld gebracht. Hij deed dat voor de opleiding Uurwerktechniek van de Vakschool in Schoonhoven, die honderd jaar bestaat. 

Barnard is parttime docent aan deze opleiding. Ook is hij een groot liefhebber en verzamelaar van horloges. ,,Er verschijnen wel vaker boeken over horloges, maar dat gaat dan vaak over de exclusieve en dure modellen”, zegt Barnard. ,,Ik ben juist veel meer geïnteresseerd in de horloges die iederéén gedragen kan hebben.” Van zijn hand verscheen - met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds - een boek waarin hij voor alle honderd jaren tussen 1919 en 2019 een horloge uit die tijd fotografeerde en beschreef. Het merendeel van die honderd modellen komt uit zijn eigen collectie, de rest kon hij in bruikleen krijgen. Het boek begint met het klassieke zakhorloge en eindigt met de smartwatch. 

Opleiding

De 63-jarige Hardenberger heeft een innige band met de vakschool waar jaarlijks zo’n twintig studenten beginnen aan de opleiding voor uurwerktechnicus. Het is nog de enige opleiding in Nederland voor dit vak. Barnard volgde zelf de opleiding in de jaren zeventig maar ook zijn vader werd er enkele decennia eerder al opgeleid tot gediplomeerd uurwerktechnicus. Jarenlang bestierden vader en zoon ook samen de winkel in Hardenberg. Later nam Barnard jr. die over.

De expositie is tot begin december te zien in de vakschool in Schoonhoven. Het boek is te bestellen door een mail te sturen naar barnard@kpnmail.nl. 

Arjan Barnard (links) laat een student van de vakschool Schoonhoven een freesmachine zien die vroeger op de opleiding werd gebruikt.
Volledig scherm
Arjan Barnard (links) laat een student van de vakschool Schoonhoven een freesmachine zien die vroeger op de opleiding werd gebruikt. © Vakschool Schoonhoven

Vechtdal