Volledig scherm
Hardenberg verlaat Ommen © Edo Draaijer

'Hexit': Ommen is blok aan been van Hardenberg

analyseOverijssel kent sinds donderdag haar eigen Brexit, noem het maar de Hexit. Hardenberg trekt de stekker uit de samenwerking met de gemeente Ommen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen en hoe moet het nu verder?

Wat is er gebeurd?

Het gemeentebestuur van Hardenberg heeft deze week de ambtelijke samenwerking opgezegd. Een wrang moment, nu in de personeelskantine de uitnodiging hangt voor de viering van vijf jaar Bestuursdienst Ommen-Hardenberg, waarin de ambtenaren van beide gemeenten zijn samengevoegd.

Wat deden die gemeenten eigenlijk samen dan?

In 2012 zijn de ambtelijke diensten van beide gemeenten gefuseerd in de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg (BOH). Ommen (17.000 inwoners) had toen ongeveer 150 ambtenaren. Hardenberg (ruim 60.000 inwoners) ongeveer 450. Met de fusie wilden de gemeenten de kwetsbaarheid van de organisatie en kosten verminderen en de kwaliteit van het ambtenarenkorps verbeteren. Beide gemeenten hielden hun eigen gemeentebestuur en gemeenteraad.

Als je echt kosten wilt besparen, dan ga je toch de twee gemeenten helemaal fuseren?

Als het aan Hardenberg lag, zou de samenwerking op termijn ook leiden tot een fusie met Ommen. Dat hebben diverse lokale politieke partijen daar nooit onder stoelen of banken gestoken. De gemeenteraad van Ommen heeft zich daar vanaf de start van de gesprekken over samenwerking keihard tegen verzet. Immers, ten tijde van de gemeentelijke herindeling in 1990 en 2000 heeft Ommen tot in Den Haag actie gevoerd om als zelfstandige gemeente overeind te blijven. Al zag Ommen wel de voordelen van ambtelijke samenwerking. Er viel best wat te halen in dat grote Hardenbergse gemeentehuis, qua kennis en organisatiekracht.

Waarom blijkt Ommen nu zo’n blok aan het been van Hardenberg?

Voor wat betreft financiën, beleid en controle heeft de gemeenteraad van Ommen altijd dicht op de huid van de ambtelijke organisatie gezeten. Terwijl de gemeenteraad Hardenberg vooral op hoofdlijnen wil sturen. Daardoor raakte de gezamenlijke ambtelijke organisatie in de knel. Ook hebben de twee gemeenten elk heel andere doelen. Gemeente Hardenberg heeft een streekfunctie en heeft te maken met andere soorten uitdagingen en opgaven dan de gemeente Ommen, zowel qua aard als inhoud.

Zijn het krokodillentranen die Ommen nu plengt?

Dat zou je wel denken. Immers, dat er in Hardenberg twijfels waren over de samenwerking was al lange tijd bekend. Ommen vindt het onbehoorlijk van Hardenberg dat de stekker er uit getrokken wordt, terwijl er nog een onderzoek loopt . Dat wordt uitgevoerd door het Arnhemse bureau Rijnconsult. Peter Snijders van Hardenberg: ,,Daarin is duidelijk afgesproken dat ook gekeken zou worden naar ontvlechting van de ambtelijke diensten.” De eerste mondelinge uitkomsten van het onderzoek leidden bij het gemeentebestuur van Hardenberg tot het besluit. Frans van der Mooren, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Ommen heeft er geen goed woord voor over: ,,Een lage streek.”

Hoe moet het nu verder?

De samenwerking moet uiterlijk over twee jaar stopgezet worden. Dus er is wel even tijd om alle afdelingen weer uit elkaar te splitsen. Voor alle werknemers van de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg een onzekere tijd. Voor de gemeenten is nog onduidelijk of er extra geld nodig is om de organisaties aan te passen. Wel hebben beide burgemeesters al gezegd dat ze sommige taken die naar volle tevredenheid gezamenlijk worden uitgevoerd behouden moeten worden , zoals bijvoorbeeld de gemeentelijke taken van het sociaal domein (jeugd, welzijn en werk) en de gezamenlijke teams van de buitendienst. 

Vechtdal