Volledig scherm
© Thinkstock

Hoe word je 102? Hard werken en normaal leven

GRAMSBERGEN - De oudste vrouw van Hardenberg, Hendrikje Kloekhorst- Prenger, werd zaterdag 102. Redelijk gezond hoewel ze doof is en het 'een beetje afzakt' met haar gestel.

Wethouder Douwe Prinsse kwam zaterdag feliciteren en er stond een bloemstuk van de gemeente op de tafel.

Hoe voelt u zich als 102-jarige, mevrouw Kloekhorst?

"Ach," antwoordt zij nadat de vraag door kleindochter Erica in haar versierde kamer in de Gramsberger State luid werd herhaald: "Zo kan ik nog wel even.... Ik lees graag, nog drie boeken met grote letters in de week, kijk naar het journaal en ik puzzel. En mijn fijne oud-buurvrouw Huisjes brengt mij iedere week de krant met het streeknieuws."

Haar kinderen voegen er aan toe dat hun moeder en oma graag naar 'Heel Holland Bakt' kijkt, naar 'Nederland Zingt' en een kerkdienst beluistert want geloof is belangrijk voor haar. "Dan moet het wel die ene dominee zijn. Want die ander praat te snel", weet haar omgeving.

Komt u nog veel buiten?

"Nee, wel op mijn balkon met mooi uitzicht op het dorpshuis. Daar kan ik de optocht van de feestweek goed bekijken."

Dan de hamvraag: Mevrouw Kloekhorst, hoe bent u zo oud geworden?

"'Gewoon normaal leven. Geen gekke dingen doen. Ik heb vroeger bij de boer en later op onze boerderij in Loozen altijd hard gewerkt. Dat is goed voor de mens."

Wat eet u het liefst?

"Een karbonade of speklapje met aardappelen. Dat vind ik het lekkerst."

Haar kinderen, zoon Jan van 69 en dochter Henny (75) vullen wel aan dat daar best veel zout in zit.... "Dat waren zij vroeger zo gewend."

Vechtdal