Volledig scherm
PREMIUM
Gerrit Huisjes (links) en Jan Bakker van de Philatelistenvereniging Coevorden-Hardenberg showen de door hun ontworpen postzegel. © Frank Uijlenbroek

Iedere postzegelverzamelaar in het Vechtdal z’n eigen verhaal

De Philatelistenvereniging Coevorden-Hardenberg bestond vorige maand 60 jaar en Jan Bakker, voorzitter van de jubileumcommissie, gaat ervan uit dat ze het 75-jarig jarig jubileum ook wel gaan halen. Toch wordt de ware postzegelverzamelaar langzaam maar zeker een bedreigde soort. ,,De gemiddelde leeftijd kruipt gestaag omhoog.”

Jan Bakker kijkt ernaar uit. In dorpshuis De Heujmansbelt in Bruchterveld, direct naast basisschool De Wiekslag waar hij directeur is, verzamelen zich zaterdag postzegelverzamelaars en -handelaren uit de wijde omgeving. Een keer per jaar hebben ze hier een vaste afspraak. ,,Naast onze maandelijkse verenigingsavonden en tweemaandelijkse veilingen, hebben we twee keer per jaar een beurs. In februari is die altijd in Steenwijksmoer, in oktober is Bruchterveld aan de beurt. We hebben zestig meter aan verkooptafels en er komen twaalf handelaren. Die beurzen hebben altijd nog best wel veel bezoekers.”

  1. Siem (64) uit Hardenberg loopt al zijn hele leven op klompen, en wil ook niet anders: ‘Ze gaan mee de kist in’
    PREMIUM
    Video

    Siem (64) uit Hardenberg loopt al zijn hele leven op klompen, en wil ook niet anders: ‘Ze gaan mee de kist in’

    Siem Wever kreeg als kleuter door zijn vader en moeder voor het eerst klompjes aangemeten. Nu, zestig jaar later, zweert hij nog altijd bij de houten schoenen. De Hardenberger (64) weet niet anders, kan niet anders en wil niet anders. En als hij bij zijn dementerende vrouw in het verzorgingshuis op bezoek gaat, zorgt dat voor een opleving. ,,De mensen denken aan vroeger.”

Vechtdal