Volledig scherm
Het echtpaar Hoek geniet van een ijsje bij ijssalon Toscana. © Frank Uijlenbroek

IJssalon ziet graag meer zondagse reuring in Hardenberg

Normaal gesproken is op zondag alleen de ijssalon open in het Hardenbergse winkelcentrum. Winkels en supermarkten zijn gesloten. ,,Hardenberg moet wel met de tijd meegaan.”

Het is zondagmiddag in het centrum van Hardenberg. Hier heerst duidelijk de zondagsrust. In de Voorstraat, toch dé winkelstraat van de stad aan de Vecht, kun je namelijk een kanon afschieten: geen winkel open op één terras na.

Verder door het centrum zie je dat supermarkten en winkels allemaal potdicht zitten. Maar, verrassing, verrassing, de terrassen zijn open. Draai je richting Markt, dan is het opeens een spektakel vanjewelste: hier vindt warempel op zondag het tweedaagse foodfestival plaats! 

Hoe zit het eigenlijk met die verplichte winkelsluiting? Winkels en supermarkten dicht, maar horeca open? ,,Klopt”, zegt Henri Lankhorst vande populaire ijssalon Toscana aan de Bruchterweg, waar op een normale zondag ook zonder foodfestival veel toeristen en Hardenbergers een ijsje scoren. ,,Wij hebben een vergunning. Nu de supermarkten nog, want ik krijg op een zondag van veel vakantiegangers de vraag of er ergens misschien een supermarkt open is. Die moet ik dan naar Coevorden sturen! Overal om ons heen is het open. Ommen, Hoogeveen, Emmen. Hier niet, dat is belachelijk. Hardenberg moet het toch hebben van de toeristen. Hardenberg moet met de tijd meegaan.”

Volgens de familie De Man, Toscana-klanten en sinds een paar jaar woonachtig in Hardenberg, is in vergelijking met hun eerste kennismaking met de stad rond 2002 het verschil levensgroot. ,,Toen kon je op zondag niet eens een ijsje kopen! Kwam je toen vrijdags het stadje in, was het superdruk en ook op maandag weer. Terwijl het op zondag uitgestorven was. Dat is de laatste jaren wel veranderd. Maar het blijft opmerkelijk dat supermarkten dicht moeten blijven terwijl zo’n foodfestival wel mag.”

Voor echtpaar De Man is het niet speciaal nodig dat de winkels zondags open zijn. ,,Maar mogen zij dat wel, hebben wij er geen moeite mee.”

Dat vindt ook de familie Hoek van de Emtenbroekerdijk die ook bij Toscana een ijsje scoren: ,,Voor ons is het niet zo’n punt. Wij vinden het vooral belangrijk dat restaurants open zijn en dat is sinds kort een goede ontwikkeling. Hardenbergers zijn gewend om voor zondag de inkopen te doen. Voor de campinggasten ligt dat anders.”

Vechtdal