Volledig scherm
De buurvrouwen uit De Oude Vaart lassen even een pauze in om hun honden te laten drinken. © Gerard Vrakking

In Kloosterhaar loopt vierdaagse net iets anders

Vrolijk kwispelend kwamen de honden maandagavond aangelopen, met nog voldoende energie om hun baasje voort te trekken. Niets wijst erop dat ze net hun etappe hebben gelopen van de Avond4daagse van Kloosterhaar. ,,Nog energie genoeg’’, zegt het baasje terwijl zijn herdershond nieuwsgierig alles besnuffelt.

Die energie is wellicht niet zo vreemd, want behalve een wandeldiploma krijgen de honden bij de finish ook een Doggie Bag met wat lekkers in het zakje. En dat ruiken ze. ,,We merken dat de baasjes het heel leuk vinden dat we zo’n activiteit met de honden doen’’, vertelt Roelie Waanders, die samen met Ryanne Dam en Ellen Gast de organisatie van het evenement vormt.

Wandeldiploma

Veel hondeneigenaren zetten hun huisdier met het wandeldiploma direct op de foto. Ondertussen kijken de kinderen wat er allemaal in de Doggie Bag zit. En dan volgt een snelle groet ‘tot morgen’‘ want het was nog maar de eerste avond van de vier avonden wandelen in Kloosterhaar en omgeving. ,,De honden mogen morgen ook wel weer mee hoor’’, zegt Waanders lachend.

De wandelvierdaagse in Kloosterhaar verloopt wat anders dan in de meeste gemeenten. Zo wordt er niet elke avond op dezelfde locatie gestart en is er woensdag een heuse rustdag. Waanders legt uit: ,,Het is eigenlijk heel praktisch omdat we vanaf verschillende locaties meer variatie qua routes hebben. Zo starten we vandaag vanaf de Museumboerderij. Die is die avond speciaal voor ons geopend.

,,Mooi hé?’’, klinkt het enthousiast. De dames hebben de organisatie opgepakt vanuit het project Gewoon Gezond Kloosterhaar. ,,Het gaat ons om de gezelligheid. Daarom kiezen we ook voor korte afstanden. We lopen 2,5 en 5 kilometer zodat praktisch iedereen wel mee kan doen. We hebben ook niet de scholen benaderd, maar de ouders zodat zij ook meelopen.’’

Het valt in vergelijking met andere plaatsen op dat er veel volwassenen meelopen. ,,We hebben ruim vijfhonderd deelnemers en dat op een aantal van zo’n vijftienhonderd inwoners’’, zegt Waanders. ,,Er doen ook meer mensen uit Sibculo mee en van hen kwam de vraag of we ook niet een avond daar kunnen starten.’’

Huifkar

Dat gaat donderdagavond gebeuren. Vrijdag is er van alles te doen, ook voor hen die slechter ter been zijn. ,,De oudere inwoners kunnen de route met de huifkar maken. Dankzij menvereniging HARP rijden er vrijdagavond twee wagens rond. Voor de jongste kinderen is er een treintje en de peuterspeelzaal maakt een heus station. Het is echt heel bijzonder dat het evenement zo leeft in het dorp. We hebben ook geen gebrek aan vrijwilligers en sponsors.’’

  1. Afscheid krijgt extra dimensie voor Hardenbergse burgervader
    video

    Afscheid krijgt extra dimensie voor Hardenberg­se burgerva­der

    Voor Peter Snijders en zijn gezin staat deze week in het teken van afscheid nemen. Na acht jaar verlaat hij Hardenberg als burgemeester, om in Zwolle aan de slag te gaan. Dinsdag legde hij zijn ambtsketen neer tijdens de laatste raadsvergadering die hij mocht leiden, vanavond werd hij uitgezwaaid door honderden Hardenbergers en genodigden tijdens een afscheidsfeest in het gemeentepark in Dedemsvaart. Maar het vaarwel kreeg een extra lading voor de hele familie nadat woensdag Snijders’ moeder overleed.

Vechtdal