Oud-wethouder René de Vent van Hardenberg was en is voorstander van het basisinkomen. Twee jaar geleden kwam onder zijn bewind een proef in zijn gemeente net niet van de grond.
Volledig scherm
PREMIUM
Oud-wethouder René de Vent van Hardenberg was en is voorstander van het basisinkomen. Twee jaar geleden kwam onder zijn bewind een proef in zijn gemeente net niet van de grond. © Frans Paalman

Is na de coronacrisis de tijd rijp voor een basisinkomen?

PollHet idee voor een basisinkomen zingt al jaren rond. In de coronacrisis laait de discussie weer op of iedere Nederlander – arm of rijk – een vast basisbedrag per maand zou moeten krijgen. In de gemeente Hardenberg was het ruim twee jaar geleden bijna tot een serieuze proef gekomen. Hoe staan de kansen nu? 

 1. Ommerschans hoopt stiekem mee te kunnen profiteren van status werelderfgoed
  PREMIUM

  Ommer­schans hoopt stiekem mee te kunnen profiteren van status werelderf­goed

  Vier voormalige Koloniën van Weldadigheid zijn door de Unesco aangemerkt als werelderfgoed. Dat predikaat siert Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen, en Wortel in België. Ommerschans, Willemsoord en het Vlaamse Merksplas vielen al eerder buiten de boot, omdat er te weinig bewaard bleef van die koloniën. ,,Logisch’’, reageert voorzitter Jan Smits van de historische vereniging de Ommerschans, ,,er is bijna niks meer van te vinden.’’ Toch hoopt Smits dat de schans kan meeprofiteren van de extra naamsbekendheid.
 2. Knie gebroken, maar tóch weer die baan op: Niek Kimmann (25) kent de gevaren van zijn sport
  video & podcast

  Knie gebroken, maar tóch weer die baan op: Niek Kimmann (25) kent de gevaren van zijn sport

  Sommigen zullen hem voor gek verklaren, anderen zien ’m als de ultieme sportman. Ondanks een gebroken knie stapt Niek Kimmann uit Lutten vannacht ‘gewoon’ op zijn BMX. Klaar voor de halve finale van de Olympische Spelen in Tokio. Een keuze die bij hem past. Want zoals hij eerder in de podcast De Medaillespiegel al zei: ,,Als ik alle risico’s ga vermijden, word ik doodongelukkig.’’

Vechtdal