Annette Meier en Ruud de Jong zijn niet eens zozeer tegen de komst van windmolens nabij Kloosterhaar, maar vinden ze wel dat ze duidelijkheid moeten krijgen over eventuele compensatie. Zoals de Duitse omwonenden wel hebben.
Volledig scherm
PREMIUM
Annette Meier en Ruud de Jong zijn niet eens zozeer tegen de komst van windmolens nabij Kloosterhaar, maar vinden ze wel dat ze duidelijkheid moeten krijgen over eventuele compensatie. Zoals de Duitse omwonenden wel hebben. © Frank Uijlenbroek

Jürgen in Duitsland wel, maar Jan in Nederland geen compensatie voor gigantische windmolen? In Kloosterhaar begrijpen ze het niet meer

videoHeinrich uit het Duitse Itterbeck woont straks op 1.000 meter van een gigantische windmolen en krijgt ter compensatie 3.500 euro per jaar. Het huis van Henk staat eveneens op een kilometer, alleen net in Kloosterhaar. In Nederland, en daarom moet hij maar uitzoeken hoe hij zijn vergoeding voor het bedorven woongenot krijgt. Onrecht, vinden ze aan deze kant van de grens. ,,Daar gaat het gründlich en pünktlich, hier is het gissen.”

Het zaaltje dat de Duitse windmolenbouwer Nordhorner Versorgungsbetriebe (NVB) aflopen week in Itterbeck regelde om inwoners aan hun kant van de grens bij te praten over de bouw van gigantische turbines was al snel te klein. De niet uitgenodigde Nederlanders uit hetzelfde gebied, maar dan aan deze zijde, kwamen onaangekondigd toch, en met tientallen tegelijk.

Vechtdal