Volledig scherm
PREMIUM
Boswachter Jos Kloppenburg laat de gekapte fijnsparren zien bij de Haarplas in de Boswachterij Hardenberg. De bomen waren aangetast door de letterzetter. COPYRIGHT ALEX MULDER © Alex Mulder

Kaalslag door ‘letterzetter’ in boswachterijen Hardenberg, Ommen en Staphorst; kap van zieke fijnsparren enige oplossing

Kaalslag in de boswachterijen van Hardenberg en Staphorst. Een kleine schorskever die fijnspar na fijnspar weet ziek te maken, houdt er huis. Het enige dat Saatsbosbeheer kan doen is kappen in de hoop de kever uit te bannen en de gevolgen voor de bomenstand miniem te houden.

In de boswachterij Hardenberg, een gemengd bos van duizend hectare grootte, heeft Staatsbosbeheer al twee hectare bos moeten kappen als gevolg van de nesteldrang van de kever onder de schors. Het gangenstelsel dat deze ‘letterzetter’ maakt, maakt de bomen broos en ziek. Onlangs nog gingen er bomen tegen de vlakte bij de bekende Haarplas, ook wel door wandelaars de Zwanenvijver genoemd. In de boswachterij Staphorst, ook duizend hectare groot, werd al 1,5 hectare aan aangetaste bomen weggehaald. De gevolgen voor de boswachterij in Ommen, 800 hectare groot, lijken nog mee te vallen, maar ook daar ging de zaag in een aantal zieke bomen.

  1. Afscheid krijgt extra dimensie voor Hardenbergse burgervader
    video

    Afscheid krijgt extra dimensie voor Hardenberg­se burgerva­der

    Voor Peter Snijders en zijn gezin staat deze week in het teken van afscheid nemen. Na acht jaar verlaat hij Hardenberg als burgemeester, om in Zwolle aan de slag te gaan. Dinsdag legde hij zijn ambtsketen neer tijdens de laatste raadsvergadering die hij mocht leiden, vanavond werd hij uitgezwaaid door honderden Hardenbergers en genodigden tijdens een afscheidsfeest in het gemeentepark in Dedemsvaart. Maar het vaarwel kreeg een extra lading voor de hele familie nadat woensdag Snijders’ moeder overleed.

Vechtdal