Volledig scherm
Kanoën tegen de harde wind op het hoge Vechtwater is een activiteit voor liefhebbers. De golfslag zorgt voor spannende momenten bij het peddelen richting Hardenberg. foto Bureau Uijlenbroek

Kanoën over de woelige Vechtoevers

HARDENBERG/OMMEN - Warm ingepakt en voorzien van regenkleding, peddels en reddingsvesten starten de kanovaarders hun afzaktocht bij de stuw De Haandrik in Gramsbergen.

De vistrap kan zonder 'klünen' genomen worden. Het water staat hoog, maar is de afgelopen nacht wel zeventig centimeter gezakt ten opzichte van een dag eerder. "De stuwen hebben computermelders", vertelt Jack van der Boon. Hij heeft die ochtend de computerstem die de waterstand bij De Haandrik bijhoudt horen vertellen dat het flink gedaald is. "Maar in Ommen is het nog flink hoog," hebben hij en collega-ondernemer Christiaan Peters gezien.

De afzaktocht in deze - weliswaar zachte - winterse omstandigheden is een eerste poging in kaart te brengen waar je op moet letten. Achteraf komen ze tot de conclusie dat het absoluut mogelijk moet zijn om recreanten die wel van een uitdaging houden in deze omstandigheden het water op te sturen. Peters: "Je moet genoeg begeleiders hebben. En het moet altijd heel snel, want als het hoogwater is (soms wel twaalf keer per jaar), duurt dat maar een paar dagen. Via email kunnen we een lijst aanleggen van liefhebbers de we dan inseinen", denkt hij hardop over de aanpak.

Het landschap langs de Vecht ondergaat de laatste jaren veel veranderingen. Oude geulen worden uitgegraven en nieuwe meanders aangelegd. Voor recreanten is dat alles moeilijk te aanschouwen, behalve vanaf het water. De hoge waterstand zorgt voor een bijzondere ervaring. Bukken onder de bruggen en voorzichtig peddelen door de vistrappen bij de stuwen. Naargelang de waterstand. "Met hoog water kun je zo om de stuw bij Diffelen peddelen", stelt Peters.

Deze eerste proefvaart gaat iets minder voorspoedig dan gehoopt. De straffe westenwind zorgt al op enkele rechte stukken voor Gramsbergen en bij de Loozense Linie voor problemen. De kano's raken overgeleverd aan de wind. Uit alle macht moet er gepeddeld worden om enigszins op koers te blijven. Per twee aan elkaar geknoopt blijken ze een stuk stabieler te liggen. Op de plaatsen waar je in de luwte kunt varen gaat het razendsnel, met de stevige stroom van het water mee. In Hardenberg aangekomen gaat het gezelschap aan wal. Met een echt 'wintersportgevoel' moeten natte voeten en koude handen opgewarmd worden aan warme dranken.

Veiligheid is een belangrijk punt voor Peters. "Misschien kun je met GPS-apparatuur volgen waar de kano's uithangen. En belangrijk is dat je de groep bij elkaar houdt. Want een ding staat voorop: het is samen uit, samen thuis."

  1. Slagharense carnavalsgroep wil af van de mexicano
    PREMIUM
    video + foto's

    Slagharen­se carnavals­groep wil af van de mexicano

    De Slagharense carnavalsgroep De Klaplopers wil met hun actie Kickout Mexicano de gelijknamige snack uit de cafetaria’s verbannen vanwege het volgens hen aanstootgevende karakter. ,,Een lui in saus achterover liggende, geribbelde lap vlees, dat is niet iets waar de gemiddelde Mexicaan zich graag mee vergeleken ziet worden”, aldus De Klaplopers, die hun actie kracht bijzetten in de carnavalsoptocht die zaterdagmiddag door Turfgat trok.

Vechtdal