Volledig scherm
© FFU Press Agency

Kartonnen tentenkamp voor overnachting na Bierpop

HARDENBERG - Blijven slapen na Bierpop? Het kan, in een tent van karton. Het festival trekt nu ook bezoekers van verder weg.

Bierpop in Hardenberg, het muziekfeestje van Miss Montreal- frontvrouw Sanne Hans, heeft de primeur van de eerste overdekte festivalcamping van ons land. Voor ruim driehonderd van de zesduizend festivalgangers is er een slaapplaats in een kartonnen tent. Het is een uitvinding van twee studenten, Jan Portheine en Wouter Kommer, die onder de naam KarTent razendsnel een hype aan het worden is in festivalland.

Hoogwaardig
De opvallende kampeergelegenheid stond dit jaar onder meer op Oerol, Pinkpop, de Zwarte Cross en ging de grens over naar festivals in Engeland, Zweden en Tsjechië. Dat was in de openlucht. Portheine zegt dat de tenten door het hoogwaardige karton enkele dagen waterbestendig zijn en een stevige windkracht kunnen weerstaan, al is dat bij Bierpop niet eens nodig.

Indoorcamping
De camping is ingericht in de Evenementenhal Hardenberg. "Het is de ideale oplossing voor bezoekers die van ver komen", zegt Ronald de Bas van 8Ball Music, het management van Miss Montreal. "Bij de eerste editie kwamen we erachter dat de verblijfsaccommodatie in en rond Hardenberg beperkt is, en wat er was aan hotelletjes en bed and breakfast zat vol."

Uitverkocht
Jos Warringa van de Evenementenhal had de oplossing voor het accommodatieprobleem. "Ik had het gezien op andere festivals, dus dat kan hier ook. Het is zelfs luxer, want de tenten staan overdekt en er ligt vloerbedekking." Ronald de Bas: "Het is precies wat we zochten. En we merken het aan de ticketverkoop. Nu er overnachting werd aangeboden kwam de verkoop aan mensen die verder weg wonen veel sneller op gang." De beschikbare 165 tweepersoonstenten waren dan ook in een mum van tijd uitverkocht.

Kartent
Ze zijn de afgelopen dagen opgebouwd door de uitvinders zelf. Het team van KarTent noemt zich 'een stel jonge ondernemers met passie voor festivals en karton'. Het idee ontstond in februari 2015 in Delft, waar Jan Portheine bezig was met zijn afstudeeropdracht, het ontwerpen van een kartonnen strandhuis. Tijdens een studentenborrel trof hij Wout Kommer. De architect en industrieel ontwerper zagen een foto van de enorme berg troep na het Glastonbury-festival. Het bracht hen op het idee van de kartonnen tent.

Plastic troep
"Het is voor ons begonnen uit ideële motieven. Op festivals laten bezoekers tenten, stoeltjes en andere plastic troep achter. Bij elkaar opgeteld tonnen per jaar. Dat belast het milieu enorm. Karton is veel milieuvriendelijker omdat het recyclebaar is. Festivalgangers mogen hun kartonnen tent meenemen, maar als ze achterblijven halen wij ze op en hergebruiken we het karton, onder meer voor kartonnen stoeltjes", zegt Portheine.

Waar hij en zijn kompanen wereldverbeteraars zijn, roemen festivalbezoekers vooral het gemak. Ze hoeven alleen maar een matrasje en slaapzak mee te brengen.

Volledig scherm
© FFU Press Agency

Vechtdal