Volledig scherm
De rechtbank in Zwolle. Foto: Sander Lindenburg

Kerstborrel in Gramsbergen funest voor beginnende bestuurder

ZWOLLE – Hij verkeerde in een opgetogen stemming. De nu 21-jarige M.H. uit Ane kwam terug van een kerstborrel van zijn werk, vakantie lag in het verschiet. Daarna was hij even naar de kroeg geweest, en was op weg naar de volgende, toen het mis ging. Op de Esch in Gramsbergen ramde hij een geparkeerde bedrijfsauto.

‘Was ik maar nooit in de auto gestapt, nu denk ik er anders over’, verzucht H. voor de rechtbank in Zwolle, waar hij dinsdag terecht staat voor het ongeluk, waarbij zijn kameraad, die bij hem in de auto zat, een gecompliceerde armbreuk op liep en hij zelf een gebroken sleutelbeen. Maar dat er ook doden hadden kunnen vallen lijkt hij zich maar al te goed te realiseren.

Een paar maanden later reed een dronken chauffeur een baby dood, dat gebeurde in zijn woonomgeving en heeft erg veel indruk op hem gemaakt, brengt zijn raadsvrouw naar voren.

Maar toen, op 20 december 2014, dacht de jonge chauffeur, die nog maar pas zijn rijbewijs had, dat het nog wel kon, achter het stuur kruipen met een biertje of acht achter de kiezen. Op de Esch haalde hij een voor hem rijdende bestelbus in, schrok toen er daarvoor nog fietsers bleken te rijden en gaf een abrupte ruk aan het stuur om een aanrijding te voorkomen. Zo belandde hij met zijn auto tegen een geparkeerde auto.

Aanvankelijk nam hij de benen, nadat zijn vriend met behulp van omstanders uit de auto geholpen was. ‘Ik was in paniek’, verklaart hij in de rechtszaal. ‘Mijn kameraad zei ook: ga maar weg’. Niet lang erna realiseerde H. dat het ‘zo ook niet opschoot’ en keerde hij terug naar de plek van het ongeval.

Twee uur na de aanrijding bleek hij bij een blaasproef te scoren met 640 ugl, terwijl voor beginnende bestuurders 88 is toegestaan, fors teveel dus. Daarnaast rekent justitie hem aan dat hij te hard heeft gereden binnen de bebouwde kom en ook is gaan inhalen.
De kameraad heeft geen blijvend letsel aan het ongeval overgehouden, hij is in de rechtszaal aanwezig om zijn vriend te ondersteunen. H. krijgt een eis van honderd uur werkstraf en een rijverbod van veertien maanden te horen. De rijontzegging zou komen bij de sanctie die het CBR hem al heeft opgelegd door zijn rijbewijs in te nemen.

De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.

Vechtdal