Volledig scherm
Dode hoekles © Airborneschool

Kinderen in Hardenberg krijgen verkeersles over dode hoek

HARDENBERG - Ruim negenhonderd leerlingen van achttien basisscholen komen deze week naar het parkeerterrein van de Evenementenhal Hardenberg en krijgen daar voorlichting over het gevaar van de dode hoek.

De sinds 2003 verplichte dode hoekspiegel voor vrachtauto's heeft er voor gezorgd dat het aantal dodelijke ongevallen met fietsers is verminderd. Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) komt het aantal dodelijk slachtoffers de laatste jaren niet meer boven de tien. Maar het gevaar blijft op de loer liggen. Daarom zet de gemeente Hardenberg stevig in op voorlichting aan leerlingen van de basisscholen.

Ruim negenhonderd leerlingen van achttien basisscholen komen deze week naar het parkeerterrein van de Evenementenhal Hardenberg. Wat daar staat is indrukwekkend: vrachtwagens en grote landbouwvoertuigen met banden die hoger zijn dan de scholieren zelf. Het heeft een hoog wauw-gehalte, zo blijkt als de leerlingen van Windesheim uit Sibculo en De Kern uit Hardenberg over het terrein lopen.

Hulpmiddelen
,,En als ze dan ook nog in de cabine mogen klimmen zien ze met eigen ogen wat een chauffeur ziet of juist niet ziet", zegt Marga Renker van Veilig Verkeer Nederland afdeling Hardenberg. "Want ondanks hulpmiddelen voor de chauffeurs zoals dode hoekspiegels en camera's blijft die dode hoek. Daar willen we de leerlingen van doordringen."

VVN afdeling Hardenberg staat er niet alleen voor. Lokale transportbedrijven en loonwerkers werken graag mee, ook al kost een stilstaande vrachtwagen of giertank geld. Verder is de Chauffeurs Vereniging Friesland aanwezig. In een indrukwekkende gele trailer wordt een korte theorieles gegeven. De kinderen krijgen informatie over de gevaren van de dode hoek en tips over hoe deze te ontwijken is. En dan gaan ze de parkeerplaats op om te zien hoe het in de praktijk werkt met grote voertuigen.

Verkeerswethouder Jannes Janssen trekt de aandacht als arriveert in een brandweerauto met zwaailichten en gillende sirene. Hij houdt een kort praatje aan het begin van de projectweek en waarschuwt de kinderen. "Jullie zijn veel in het verkeer op de fiets. Geniet van het buiten zijn en naar school of je sportclub fietsen, maar let goed op", zo luidt de boodschap.

In de gemeente Hardenberg is jaarlijks 120.000 euro beschikbaar voor verkeersveiligheid, waarvan driekwart door de provincie wordt betaald. Naast het dode hoekproject is er ook nog het ANWB-project Streewise waaraan 21 basisscholen meedoen. En leerlingen van vijf scholen uit het buitengebied doen nog mee aan het project VOMOL, wat staat voor veilig omgaan met landbouwvoertuigen. Dit project voor de groepen 7 en 8 richt zich specifiek op de gevaren van landbouwvoertuigen.

Vechtdal