Kleindochter zompeschipper (92) doopt Gramsberger platbodem

VideoDe nieuwe Vechtezomp van Gramsbergen is gedoopt en klaar voor de toekomst. De officiële naam werd ook onthuld: Grammesberghe, naar de roemruchte bouwer en kasteelbewoner Hendrik van Grammesberghe die eind 1300 de baas was in de stad aan de Vecht.

De plechtigheid bij schippersrestaurant De Mommeriete kreeg een extra nostalgische lading dankzij de doopplechtigheid, verricht door Dina Schotman-Valkman (92), kleindochter van een van de laatste zompeschippers uit die regio, Otto Valkman. Slechts één poging was voldoende om de fles tegen de eikenhouten boeg te laten barsten. Het ging om milieutechnische overwegingen niet met een traditionele champagnefles maar met een exemplaar van suikerglas met Vechtwater als inhoud.

Toeristen

Met de galmende klanken van shantykoor de Sjompiesingers op de achtergrond was het voor de bouwers en schippers een bijzonder moment. Vooral ook omdat het Flagbodenschiff de Mölle uit de Duitse buurgemeente Emlicheim, alsmede de bemanning, ook present was. Met de authentieke, nagenoeg identieke platbodems hebben beide gemeentes, mede dankzij botenbouwexpert Piet Toering uit Gramsbergen, een grensoverschrijdend project waarmee ze veel toeristen hopen te lokken. De Duitsers hebben al ruim een jaar ervaring met het varen op het Duitse deel van regenrivier de Vecht. Ruim 3500 toeristen kwamen er in het eerste seizoen op af.

Goud

Gramsbergen verwacht dat de boot als een magneet gaat werken op bezoekers van het toch al sterk toeristisch ingestelde Vechtdal. Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum (de provincie nam een groot deel van de subsidie voor rekening) zei het in zijn toespraakje treffend: ,,Met het Vechtdal hebben we goud in handen. Mijn hart als geboren Fries gaat bovendien een beetje open als ik deze boot zie. Ik ben blij en ook een beetje trots.’’ De Hardenbergse cultuurwethouder René de Vent en burgemeester Daniela Kösters van buurgemeente Emlicheim, die beiden aan de wieg stonden van de twee Vechtezompen, wensten schip en bemanning een behouden vaart.

Volledig scherm
Met een fles van suikerglas werd de boot milieuvriendelijk gedoopt. © Eigen foto

Vechtdal