Volledig scherm
Op weg naar de wedstrijd: deelnemers aan de Klepperstadloop lopen zich warm in de straten van Hardenberg. foto FFU Press Agency

Klepperstadloop blijft altijd zichzelf

hardenberg - De Klepperstadloop startte gisteren met twintig kinderen die de loop van één kilometer voor de boeg hadden.

Uiteindelijk gingen ook evenzoveel met een vaart over de finish, al was de laatste wel de grote lijnbus met Hoogeveen als eindbestemming...

Bij de start van deze korte afstand loopt alles op rolletjes. De zon breekt door voor het Rabobank-gebouw. "Wie gaat winnen?" vraagt de man met de microfoon in de handen. "Ik" klinkt in koor. De vader van de zesjarige Carmen loopt op de achtergrond ook mee. "Want ze is eigenlijk te klein om alleen mee te lopen," geeft hij als verklaring. Een knal klinkt en weg zijn ze. Na nog geen vier minuten meldt Britt Roos uit Ruinen zich. Ze is een topatlete in de dop, want ze is al tien keer als eerste gefinished en is gekwalificeerd voor de EK Runaway. Na haar snelle optreden volgen meer lopertjes die echter met meer tijd en minder applaus genoegen moeten nemen. Uiteindelijk blijft de teller steken bij 19 deelnemers die over de streep gaan, want eentje heeft er onderweg de brui aan gegeven. Toch wordt het nog even spannend. De grote blauwe lijnbus staat met zijn neus tegen de dranghekken en weet gezien zijn lengte van geen wijken. De organisatie rent ernaar toe en de chauffeur laat het sms'je zien waarop zijn route staat beschreven. Even is er verwarring, maar de hekken gaan aan de kant en tussen twee lopen door mag de bus tussen het publiek door. Inmiddels is tegenover de ingang van het gemeentehuis de groep voor de tweeëneenhalve kilometer achter de lijn gaan staan. Sanne behoort bij haar groep uit Rijssen en traint drie keer per week. Na een kleine negen minuten is ze weer terug. "De lucht is erg droog en ik heb steken in mijn zij," zegt ze puffend.

Marc Averesch is echt de eerste met 8.26 en Jarno van 't Holt uit Gramsbergen is bijna de laatste. Met tranen in de ogen stopt hij bij zijn ouders en oma die langs de lijn staan. "Hij is door zijn enkel gegaan en is helemaal kapot. Hij traint nooit," zegt de familie die zich over hem ontfermt.

De organisatie is tevreden met de totale opkomst tijdens deze vijftiende editie. Een, tweeeneenhalf, vijf en tien kilometer kan worden gerend. "Het weer is goed. Beetje wind en niet benauwd. Het lukt dit jaar om qua aantal deelnemers de 300 te bereiken. Dankzij de gunstige datum op de kalender. Er zijn nu geen wedstrijden in de buurt. Nee, we zullen altijd apart blijven van de Cityrun. Dit is kleinschalig en dat is uitgegroeid tot een evenement," vertelt Albert Oldehinkel uit naam van de organisatie.

Vechtdal