'Koop een kaartje Aleppo!', krijgt Romano uit Hardenberg nageroepen
De opening van het asielzoekerscentrum eind vorig jaar in Hardenberg heeft het leven van Romano (20) veranderd. De geboren Hardenberger is voor wie hem niet kennen ineens een asielzoeker geworden; iemand die op straat uitgescholden wordt en die onderweg naar zijn school op het station te horen krijgt dat hij maar beter een kaartje naar Aleppo kan kopen.
Delen per e-mail
Hardenberg is geen Steenbergen met rellen en felle openbare discussies rond de komst van een azc, maar onderhuids zijn alle meningen wel aanwezig. Enerzijds de voorstanders en de mensen die zich op vrijwillige basis volledig inzetten om de asielzoekers te helpen, anderzijds zij die de vluchtelingen liever zien gaan dan komen en daarbij wel een handje willen helpen.
Stromingen
De komst van de vluchtelingen brengt beide stromingen aan het licht. De hulp is vaak zichtbaar, maar de negatieve reacties worden alleen ervaren door de asielzoekers zelf. En dus ook door mensen als Romano, die met hen over één kam geschoren worden. ,,De handen gaan op de tasjes als ik langs kom wandelen op de markt, ik word uitgescholden en ervaar haat, afwijzing en agressie. Er wordt geroepen dat alle moslims dood moeten en dat ik terug moet gaan naar mijn eigen land....ze weten niet dat ik geen moslim ben en alleen maar een Nederlands paspoort heb."
Oorlog
Met zijn 'buitenlandse gezichtskenmerken' is Romano Boshove wel wat gewend. Zijn vader vluchtte vanwege de oorlog in Joegoslavië ooit vanuit Macedonië naar Nederland. Romano heeft zijn vader niet gekend, want die overleed toen hij één jaar was. Hij werd door zijn Nederlandse moeder volledig Nederlands opgevoed, kreeg haar achternaam en is ook geen Macedoniër, maar Nederlander. Zo rond zijn 14de levensjaar werd hij zich bewust van het feit dat hij desondanks toch 'anders' werd bejegend.
Tas inleveren
,,Met vrienden van school ging ik in de pauze naar de supermarkt; ik moest mijn tas bij de ingang afleveren, de anderen niet. Puur omdat ik een buitenlands uiterlijk heb. Dat is overigens niet kenmerkend voor Hardenberg. Ook in andere plaatsen gebeurt het. In die jaren heb ik wel een dikke huid gekregen, maar sinds de opening van het azc merk ik een duidelijke toename van discriminerende opmerkingen. De komst van asielzoekers brengt kennelijk iets te weeg.''
Bedrijfseconomie
De student bedrijfseconomie heeft grote belangstelling voor politiek. Eerder deze week maakte Romano als inspreker met zijn verhaal indruk in de gemeenteraad van Hardenberg die vergaderde over integratiebeleid en de verhalen van een viertal statushouders aanhoorde over het belang van taalonderwijs en kansen op werk. Romano is geen vluchteling, maar ziet het als zijn taak om spreekbuis te zijn.
Humberto Tan
Romano woont vlakbij het azc en staat nog steeds volledig achter de komst van het centrum. Dat hij vervolgens bijna dagelijks op een negatieve manier wordt bejegend als asielzoeker drijft hem niet in een slachtofferrol, maar motiveert hem juist om er iets aan te doen. Inspreken bijvoorbeeld in de gemeenteraad. Maar ook eerder al. Hij schreef onlangs een brief aan GroenLinks-leider Jesse Klaver, die vervolgens een deel van de brief voorlas tijdens de laatste grote verkiezingsbijeenkomst van GL met 5.000 toehoorders. Het bracht Romano samen met Klaver aan tafel bij Humberto Tan's RTL Late Night.
Discriminatie
Bij het 'optreden' in de Hardenbergse gemeenteraad deze week klonk opnieuw zijn pleidooi: ,,Mensen moeten met elkaar in gesprek. Elkaar leren kennen haalt het enge en onbekende weg. Door mijn verhaal te vertellen hoop ik duidelijk te maken wat bijna alle asielzoekers ervaren. Zelfs in een keurig lijkende samenleving als die van Hardenberg, die ook mijn samenleving is, is discriminatie aanwezig en dat mag niet gewoon worden. Daar wil ik wel mijn nek voor uitsteken."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hardenberg wil ondermijning harder aanpakken: ook integriteit onder de loep
Drugscriminaliteit zoals wietplantages en drugslabs horen niet thuis in Hardenberg. Daarom wil de gemeente dergelijke ‘ondermijnende activiteiten’ harder aanpakken. Dat meldt burgemeester Maarten Offinga, die blij is met een motie waarin de Hardenbergse raad unaniem vroeg om het beleid rond ondermijning en drugscriminaliteit aan te scherpen. -
PREMIUM
Sportservice Vechtdal reddende engel voor Twentse buurtsportcoaches
Sportservice Groep Vechtdal neemt elf buurtsportcoaches in dienst die actief zijn in Twente. Hun lot was onzeker nadat eind vorig jaar bekend werd dat Sportservice Overijssel, dat de coaches detacheert, haar werkzaamheden per 1 maart beëindigt wegens gebrek aan geld. -
Auto knalt op vrachtwagen bij Balkbrug: vrouw gewond
Een vrouw is woensdagavond gewond geraakt bij een ongeluk op de N377 bij Balkbrug. De automobiliste is met haar auto op een stilstaande vrachtwagen gereden. Ze is met onbekende verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. -
PREMIUM
Kerstmoord leidt tot onderzoek naar zorgorganisatie in Hardenberg: mocht dader wel zelfstandig wonen?
De Inspectie Gezondheidszorg gaat onderzoek doen naar zorgorganisatie De Zorgstal uit Radewijk, een buurtschap nabij Hardenberg. De Zorgstal begeleidde Wim V. (27), de man die tijdens kerstnacht 2019 Chantal de Vries vermoordde in Hengelo. Vorige week werd V. veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs. -
Update
Voorlopig geen treinverkeer tussen Hardenberg en Almelo
Vanwege een materieelstoring rijden er momenteel geen treinen op de Vechtdallijn tussen Hardenberg en Almelo. Arriva hoopt dat dit probleem rond 19:00 uur weer verholpen is.
-
PREMIUMUpdate
Auto’s zwaar beschadigd bij ongeval in Dedemsvaart
In de Celciusstraat in Dedemsvaart knalden dinsdagmiddag twee auto’s op elkaar. De ravage was groot. -
PREMIUMVraag bij het nieuws
Van -16 naar +16 in één week tijd: wat doet dat met ons?
Zo sta je met schaatsen aan op de vijver, zo sta je in de tuin het zwembadje weer op te blazen. Vorige week zaterdag was het -16 graden, deze zaterdag wordt het +16. Wat doet dat met ons? -
PREMIUM
Hardenberg werkt mee aan toekomstvisie voor kerken: behouden of verkopen?
De gemeente Hardenberg telt nu nog 49 christelijke kerken. Maar dat aantal zal de komende jaren dalen. Door de toenemende ontkerkelijking en de vergrijzing van de geloofsgemeenschap zullen steeds minder kerken nodig zijn om alle gelovigen te huisvesten. Om leegkomende kerkgebouwen een goede nieuwe invulling te geven wil de (burgerlijke) gemeente Hardenberg de kerkgenootschappen helpen bij het opstellen van een zogeheten kerkenvisie.