Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Lek ontdekt bij kerncentrale net over grens

Bij de Duitse kerncentrale Emsland in Lingen, niet ver over de grens bij Hardenberg, is bij onderhoudswerkzaamheden een lek ontdekt van koelwater. Het lek is volgens het Nedersaksische ministerie van Milieu niet gevaarlijk. 

Volgens het ministerie zou er slechts een lekkende leiding vervangen moeten worden en zijn er geen verdere maatregelen nodig om de volksgezondheid te beschermen.

Bij een ongeluk met deze centrale ligt een deel van Overijssel in het risicogebied van Emsland. Dat gebied is bepaald tot 50 kilometer rond de centrale. Inwoners  van  de gemeenteHardenberg  zouden daarom bij een ongeluk,  waarbij veel straling vrij komt, ramen en deuren gesloten moeten houden. Het gebied waarin jodiumtabletten ingenomen moeten worden loopt ongeveer langs de Nederlandse grens. Die tabletten moeten voorkomen dat radioactief jodium zich ophoopt in de schildklieren. De tabletten zijn in onze regio recent verspreid.

De kerncentrale is in 1988 in gebruik genomen en moet in 2022 worden gesloten. Hij is gebouwd ter vervanging van de kerncentrale in Lingen, die in 1977 stilgelegd werd.

  1. Nieuwe app toont obstakels Dirty Monkey Run in Gramsbergen

    Nieuwe app toont obstakels Dirty Monkey Run in Gramsber­gen

    Deelnemers en kijkers die zich willen voorbereiden op de tweede editie van de Dirty Monkey Run - morgen in Gramsbergen - kunnen een gratis app op hun mobieltje installeren waarop alle hindernissen zijn te zien. ,,Die app is sinds deze week in de lucht. Je kunt de route bekijken en de bijna vijftig hindernissen afzonderlijk aanklikken. Ook staan er 'tips and tricks' op en nog veel meer info'', zegt medeorganisator Arjen Sibon enthousiast.

Vechtdal