Litouwer (34) moet jaren cel in voor veroorzaken dodelijk ongeluk Balkbrug

videoEen 34-jarige man uit Litouwen die op 31 mei dit jaar een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de N377 bij Balkbrug moet de cel in. De rechtbank in Zwolle veroordeelde hem dinsdagmiddag tot 4,5 jaar gevangenisstraf. Ook mag hij vijf jaar niet autorijden.

Darius S. was tijdens het fatale ongeluk onder invloed van de drug amfetamine. Op de N377 tussen Balkbrug en Dedemsvaart haalde hij in, terwijl er een tegenligger aankwam. Hij raakte de naderende Toyota, die daardoor op de verkeerde weghelft belandde en frontaal op een tegenligger botste. De bestuurder van de Toyota, een 42-jarige man uit Dedemsvaart, bezweek ter plekke aan zijn verwondingen. Een 24-jarige vrouw raakte ernstig gewond en is nog altijd niet hersteld van haar verwondingen, bleek tijdens de rechtszaak twee weken geleden.

Emoties tijdens rechtszaak

Tijdens die zitting liepen de emoties hoog op. De echtgenote van het slachtoffer maakte gebruik van haar spreekrecht. ,,Jij hebt zijn leven kapot gemaakt en het valt niet meer te herstellen’’, zei ze in tranen. ,,Ons leven is verwoest. Je hebt onze zoons hun vader afgepakt. Hun vader waar ze dol op waren. Ze vragen me: ‘waarom is papa dood?’ Ik weet het niet, ik kan ze geen antwoord geven. Jij? Waarom ben je met drugs op gaan rijden, zonder rijbewijs. Waarom heb je dit gedaan?”

Verdachte huilde tijdens zitting

Darius S. zat vrijwel de hele zitting te huilen en had veel spijt van zijn daad. ,,Ik besef dat het allemaal mijn schuld is, maar ik kan de tijd niet terugdraaien. Als ik dat wel kon, zou ik de plaats van uw overleden man innemen. Ik heb dit echt niet gewild.” En in zijn slotwoord: ,,Ik hoop dat de nabestaanden mij ooit kunnen vergeven.”

De straf valt hoger uit dan de eis van de officier van justitie, die om drie jaar celstraf had gevraagd.

Volledig scherm
De automobilist in de Toyota raakte de macht over het stuur kwijt, kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegenligger, een Ford. © de Stentor

Vechtdal