Volledig scherm

Lutten Bouwt creatief idee om woningbouw vlot te trekken

LUTTEN - Er gloort hoop voor Luttenaren die graag in hun dorp een nieuwe koopwoning willen bouwen. Er is een coöperatie opgericht die de stagnerende nieuwbouw vlot wil trekken.

Drie bestuursleden van Plaatselijk Belang Lutten, dat het initiatief heeft genomen, (René Makkinga, Rien Juurlink en Gerrit Wigger) en twee plaatselijke ondernemers uit de bouwwereld, Tonny Scholten en Jan Arkes, vormen het bestuur van Lutten Bouwt, een variant op het leefbaarheidsproject Lutten Leeft.

Het is een even inventieve als creatieve oplossing, meent Jan Arkes. "Op deze wijze houden we het als dorp in eigen hand en een coöperatie was de beste oplossing om risicoloos te kunnen ondernemen. We praten in het dorp al jaren over woningbouw voor met name starters, senioren en doorstromers, maar nu ligt er eindelijk een concreet plan."

Meidoornstraat
Als het aan Arkes en zijn companen ligt, kan er begin volgend jaar worden gebouwd. Een locatie heeft de coöperatie al: het appartementencomplex in de Meidoornstraat van Beter Wonen Vechtdal. Dat komt binnenkort leeg te staan en wordt dan gesloopt. De coöperatie kan de grond in eigendom verwerven en gaat vervolgens de bouwkavel ontwikkelen en - zonder winstoogmerk - in gedeelten doorverkopen aan nieuwbouwgegadigden.

Ten aanzien van de bebouwing van de kavels is er volgens Jan Arkes veel mogelijk. "Zoals we het nu kunnen bekijken is er, afhankelijk van de wensen van potentiële kopers, plaats voor zes tot negen woningen." Dat zal een mix worden van starterswoningen, woningen of appartementen voor senioren, twee-onder-één-kap woningen of zelfs vrijstaande woningen, en volledig flexibel in te richten. "Dat maakt ons project niet alleen uitdagend maar ook kansrijk."

Architect
Op basis van de behoefte zorgt de coöperatie Lutten Bouwt voor een volledig bouwplan, dus inclusief architect en aannemer. Gegadigden melden zich bij de coöperatie en kopen een kavel met de woning van hun keuze. Hiervoor zijn verschillende typen beschikbaar. Mochten er liefhebbers voor een vrijstaande woning zijn, dan kan men ook zelf het huis laten ontwerpen en bouwen.

De coöperatie houdt binnenkort een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerde bouwers en gaat daarna de concrete belangstelling voor nieuwbouw in beeld brengen. Arkes: "Twee jaar geleden waren er ongeveer 25 geïnteresseerden, die lijst moeten we bijwerken. Er zullen mensen zijn afgehaakt omdat ze wat anders hebben, maar er zullen ook nieuwe belangstellenden zijn bijgekomen."

De coöperatie Lutten Bouwt presenteert op donderdag 27 oktober de plannen. Vanaf 19.00 uur is er die dag een inloopavond in het dorpshuis.

Vechtdal