Volledig scherm
Een zonnepark. © ANP

Lutten kan subsidie voor zonnepark op tijd aanvragen

Coöperatie Lutten Levert kan door met de plannen voor realisering van een zonnepark aan de Dedemsvaartseweg-Noord. De raad van de gemeente Hardenberg heeft dinsdagavond unaniem ingestemd met het verlenen van de benodigde omgevingsvergunning. Tegen die vergunning zijn geen bezwaren ingediend.

Nu de raad groen licht heeft gegeven kan Lutten Levert net op tijd een aanvraag indienen voor een subsidie uit het zogeheten SDE-fonds, waarmee opwekking van duurzame energie wordt gestimuleerd. Om nog voor de huidige subsidieronde in aanmerking te komen moet vóór komende maandag (18 maart) 17.00 uur een aanvraag worden ingediend, vergezeld van een verleende omgevingsvergunning. De subsidie bedraagt straks 160.000 euro per jaar.

Landbouwgrond

Net als in januari sputterde het CDA nog wat tegen, omdat de partij terughoudend wil zijn met het gebruiken van kostbare landbouwgrond voor zonneparken. Anders moet op de resterende akkers en weilanden nog intensiever worden geboerd om dezelfde productie te kunnen blijven leveren, betoogde CDA-raadslid Arjen Roelofs. De overige partijen hadden hier echter geen problemen mee.  Uiteindelijk stemde ook de voltallige CDA-fractie in met de vergunning voor het zonnepark van circa 1,7 hectare. De panelen moeten ruim 1,1 miljoen kilowattuur elektriciteit per jaar produceren, waarmee dit park zo’n 330 huishoudens van groene stroom kan voorzien. Leveren aan het elektriciteitsnet is geen probleem, Lutten Levert heeft daarvoor al een ondertekende overeenkomst met Enexis dat zorgt voor voldoende capaciteit op het net. 

Lagere leges

Discussie ontstond nog wel in de raad over de hoogte van de leges die de Lutter coöperatie moet betalen. De woordvoerders van VVD, 50Plus en CDA vroegen of die voor dit burgerinitiatief niet lager konden, maar wilden anderzijds ook precedentwerking voorkomen. Bijvoorbeeld als commerciële bedrijven ook een energiepark willen realiseren. Wethouder Martijn Breukelman vertelde dat de huidige legesverordening geen ruimte biedt om af te wijken en uitzonderingen te maken, tenzij het om onbillijke legeskosten gaat. Lutten Levert investeert circa 1,2 miljoen euro, de leges bedragen 2 procent van dat bedrag. ,,Het legesbedrag van circa 25 mille op die investering van 1,2 miljoen heeft Lutten Levert er niet van weerhouden om deze aanvraag in te dienen’’, constateerde Breukelman. Hij beloofde wel dat de raad binnenkort een notitie ontvangt waarin de voor- en nadelen van verlaging van legeskosten op een rijtje worden gezet. 

Vechtdal