Volledig scherm
Groenteman Hans Bosch laat zich door de vrieskou niet weerhouden. © Frank Uijlenbroek

Marktkooplieden in Dedemsvaart laten zich niet door de kou verjagen

Warme kleding, de boel afdichten en een heteluchtkanon aan. Zo blijft Hans Bosch uit Zwolle, handelaar in groeten en fruit warm op de weekmarkt van Dedemsvaart.

Komend vanuit de -5 graden en een gevoelstemperatuur die door de wind nog lager ligt, voelt de met zeilen afgedekte kraam van Bosch bijna weldadig aan. ,,We hebben de kraam vanochtend wat kleiner opgebouwd dan normaal. Om de boel wat beter te kunnen afdekken en warm te houden. Op zich is het goed te doen hoor. Het zonnetje schijnt, de wind is zwak en dan is het alleen nog maar een kwestie van de handel vorstvrij houden en jezelf dik genoeg aankleden."

Behalve de marktkooplieden zijn ook de klanten cruciaal voor de markt. ,,Het is wel wat minder vandaag, maar dat komt misschien ook wel vanwege de vakantie", meent Leendert Pompstra. De Fries uit Dokkum werkt voor kaashandel Koekoek uit Staphorst en is de hele week op markten te vinden. ,,Ik laat het niet snel afweten, zeker niet vanwege de kou; hooguit bij een zware storm. Twee jaar geleden met veel sneeuw en ijzel stond ik hier in m'n uppie. Vandaag vriest het, maar dat is geen probleem dus."

De markt van deze week in Dedemsvaart kent wat gaten. Vanwege de vakantie, en voor een enkeling vanwege de kou. Bij vishandel Visscher uit Genemuiden en Kosse uit Dedemsvaart is het best wel druk. De warme hap lijkt populair.

Marktmeester Jan Zweers, verantwoordelijk voor de markten in de gemeenten Hardenberg en Ommen heeft groot respect voor de trouwe marktkooplieden. ,,In het normale doen, als ze soms 's morgens vroeg om vier uur al beginnen met de opbouw is het buffelen, maar helemaal als het zo koud is als nu. Alleen als het enorm waait komen ze niet, maar anders zijn ze er gewoon. Het zijn echt mensen die hard werken om hun brood te verdienen."

 1. Gramsbergen ontvangt 68 jeugdvoetbalteams uit binnen- en buitenland

  Gramsber­gen ontvangt 68 jeugdvoet­bal­teams uit binnen- en buitenland

  Na een geslaagde proef vorig jaar met 42 teams, ontvangen SV Gramsbergen en VV Raptim Coevorden zaterdag en zondag 68 jeugdteams tijdens het Easter Open-voetbaltoernooi. Niet alleen Nederlandse clubs zijn van de partij, maar ook 34 jeugdteams uit België, Denemarken, Engeland, Schotland en Wales. De internationale Easter Open-toernooien worden op meerdere plaatsen in Nederland gespeeld: een editie Zuid in Noord-Oost Brabant en Noord Limburg, een editie West in Zuid-Holland, en een editie Oost in Noordoost Overijssel en Zuidoost Drenthe.
 2. Rijdende winkel wijzigt route in Baalder

  Rijdende winkel wijzigt route in Baalder

  Han Rooth rijdt vanaf dinsdag 23 april een aangepaste route met zijn rijdende winkel in de Hardenbergse wijk Baalder. In een eerste evaluatie na de start van de rijdende winkel in oktober, bleek dat de standplaats bij sporthal De Kamp een groot succes is met een ‘constante stroom van klanten’. Maar bij de Wijkboerderij blijkt de klandizie gering en daarom vervalt die halte. Na overleg met de werkgroep die ijverde voor een rijdende winkel in de supermarktloze wijk Baalder komen hiervoor meerdere locaties in de plaats.
 1. Recreatievaart wacht met smart op Vechtvlinder-sluizen
  PREMIUM

  Recreatie­vaart wacht met smart op Vechtvlin­der-slui­zen

  Op de donderdag voor Pasen start traditiegetrouw de recreatievaart op de Overijsselse Vecht. Het hart van menig watersportliefhebber klopt deze jaargang extra snel omdat de hele rivier binnenkort eindelijk bevaarbaar is, vanaf de Duitse grens bij De Haandrik tot aan de monding in het Zwarte Water bij Zwolle. Dat is te danken aan de sluizen die zijn aangelegd naast de stuwen bij Diffelen en Junne. Er is echter één probleem: die nieuwe sluizen gaan pas op 1 juni open omdat de innovatieve zelfbedieningssystemen de komende weken eerst nog getest moeten worden.
 2. Uitbreiding Hardenbergs bedrijventerrein Broeklanden nog dit jaar bouwrijp

  Uitbrei­ding Harden­bergs bedrijven­ter­rein Broeklan­den nog dit jaar bouwrijp

  Hardenberg begint in het derde kwartaal van dit jaar met het bouwrijp maken van bedrijventerrein Broeklanden-Zuid. Het medio februari door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan is inmiddels onherroepelijk geworden. De kavels bedrijfsterrein die samen twintig hectare meten, moeten nog dit jaar bouwrijp zijn. Ondernemers kunnen kiezen uit grote kavels, die de gemeente met veel flexibiliteit gaat uitgeven. Op woensdag 8 mei wordt een inloopbijeenkomst over het plan gehouden.

Vechtdal