Volledig scherm
Groenteman Hans Bosch laat zich door de vrieskou niet weerhouden. © Frank Uijlenbroek

Marktkooplieden in Dedemsvaart laten zich niet door de kou verjagen

Warme kleding, de boel afdichten en een heteluchtkanon aan. Zo blijft Hans Bosch uit Zwolle, handelaar in groeten en fruit warm op de weekmarkt van Dedemsvaart.

Komend vanuit de -5 graden en een gevoelstemperatuur die door de wind nog lager ligt, voelt de met zeilen afgedekte kraam van Bosch bijna weldadig aan. ,,We hebben de kraam vanochtend wat kleiner opgebouwd dan normaal. Om de boel wat beter te kunnen afdekken en warm te houden. Op zich is het goed te doen hoor. Het zonnetje schijnt, de wind is zwak en dan is het alleen nog maar een kwestie van de handel vorstvrij houden en jezelf dik genoeg aankleden."

Behalve de marktkooplieden zijn ook de klanten cruciaal voor de markt. ,,Het is wel wat minder vandaag, maar dat komt misschien ook wel vanwege de vakantie", meent Leendert Pompstra. De Fries uit Dokkum werkt voor kaashandel Koekoek uit Staphorst en is de hele week op markten te vinden. ,,Ik laat het niet snel afweten, zeker niet vanwege de kou; hooguit bij een zware storm. Twee jaar geleden met veel sneeuw en ijzel stond ik hier in m'n uppie. Vandaag vriest het, maar dat is geen probleem dus."

De markt van deze week in Dedemsvaart kent wat gaten. Vanwege de vakantie, en voor een enkeling vanwege de kou. Bij vishandel Visscher uit Genemuiden en Kosse uit Dedemsvaart is het best wel druk. De warme hap lijkt populair.

Marktmeester Jan Zweers, verantwoordelijk voor de markten in de gemeenten Hardenberg en Ommen heeft groot respect voor de trouwe marktkooplieden. ,,In het normale doen, als ze soms 's morgens vroeg om vier uur al beginnen met de opbouw is het buffelen, maar helemaal als het zo koud is als nu. Alleen als het enorm waait komen ze niet, maar anders zijn ze er gewoon. Het zijn echt mensen die hard werken om hun brood te verdienen."

Vechtdal