Volledig scherm
Arie Slob praat met jongeren van de Taalschool en trainees van het Greijdanus. © Stichting Present Nederland

Minister Slob vol lof over jonge Hardenbergse vrijwilligers

Tessa Ramaker en Marleen Kremer hebben vanmiddag bij stichting Present in Hardenberg onderwijsminister Arie Slob verteld over hun vrijwilligerswerk. Als ‘maatschappelijke trainees’ begeleiden ze een uitwisselingsproject tussen scholieren van de Taalschool en de Hardenbergse gereformeerde scholengemeenschap Greijdanus, een praktijkvoorbeeld van de maatschappelijke diensttijd (MDT) voor jongeren tussen 15-30 jaar. Marleen Kremer, die zelf leerling van het Greijdanus is, coördineert in haar vrije tijd de uitwisseling tussen beide scholen. 

Tessa Ramaker organiseerde voor Present Hardenberg de Kerstengelactie, waarin tijdens de Advent eind 2018 aandacht werd besteed aan iemand die wel een lichtpuntje kon gebruiken. ,,Zo’n traineeship geeft mij meer voldoening dan bijvoorbeeld een baantje in de supermarkt. Helemaal gaaf dat de minister langskwam. Konden we hem direct een kraamcadeautje geven voor zijn nieuwe kleinzoon.”

Uitwisseling

Het Greijdanus vindt het vanuit haar christelijke identiteit en de onderwijsvisie belangrijk om leerlingen te leren hoe ze van betekenis kunnen zijn voor hun omgeving. Door samenwerking met Present wordt dit vormgegeven. Marleen Kremer wil het taalmaatjesproject tussen beide scholen een sterk vervolg geven in de vorm van een uitwisselingsmiddag op woensdag 27 maart. Op deze middag met koken, sporten, een verwenactiviteit en een afsluitende high-tea komen VMBO 4-leerlingen van het Greijdanus en kinderen van vluchtelingen die op hun verblijfsstatus wachten samen, waardoor nieuwe contacten ontstaan. 

Vol lof

Minister Slob is lovend: ,,Dit is een prachtig voorbeeld om vrijwilligerswerk van onderaf te stimuleren. Marleen en Tessa bewijzen dat jongeren maatschappelijk van betekenis willen zijn en met de juiste begeleiding ook tot resultaten komen.“ Stichting Present begeleidt in heel Nederland circa 150 trainees met een maatschappelijk project bij hen in de buurt in het kader van de maatschappelijke diensttijd, via een netwerk van 73 zelfstandige lokale stichtingen waar onder Present Hardenberg.

Volledig scherm
Maatschappelijke trainees Tessa Ramaker en Marleen Kremer vertellen onderwijsminister Arie Slob over hun ervaringen. © Stichting Present Nederland
  1. Harm (81) uit Dedemsvaart vindt het Wilhelmus maar niets en schreef een nieuwe tekst
    PREMIUM
    video, poll & quiz

    Harm (81) uit Dedems­vaart vindt het Wilhelmus maar niets en schreef een nieuwe tekst

    ‘Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed,’ wordt als het aan Harm Leffers uit Dedemsvaart ligt in het vervolg ‘Wie 't rood wit blauw wil hijsen, heeft 't paspoort van ons land’. En het volgens hem maar wat vage ‘ben ik, vrij, onverveerd’ en de ongepaste ode aan 'den Koning van Hispanje’ kunnen ook wel uit het volkslied geschrapt worden. ,,Tijd voor verandering.”

Vechtdal