Volledig scherm
Arie Slob praat met jongeren van de Taalschool en trainees van het Greijdanus. © Stichting Present Nederland

Minister Slob vol lof over jonge Hardenbergse vrijwilligers

Tessa Ramaker en Marleen Kremer hebben vanmiddag bij stichting Present in Hardenberg onderwijsminister Arie Slob verteld over hun vrijwilligerswerk. Als ‘maatschappelijke trainees’ begeleiden ze een uitwisselingsproject tussen scholieren van de Taalschool en de Hardenbergse gereformeerde scholengemeenschap Greijdanus, een praktijkvoorbeeld van de maatschappelijke diensttijd (MDT) voor jongeren tussen 15-30 jaar. Marleen Kremer, die zelf leerling van het Greijdanus is, coördineert in haar vrije tijd de uitwisseling tussen beide scholen. 

Tessa Ramaker organiseerde voor Present Hardenberg de Kerstengelactie, waarin tijdens de Advent eind 2018 aandacht werd besteed aan iemand die wel een lichtpuntje kon gebruiken. ,,Zo’n traineeship geeft mij meer voldoening dan bijvoorbeeld een baantje in de supermarkt. Helemaal gaaf dat de minister langskwam. Konden we hem direct een kraamcadeautje geven voor zijn nieuwe kleinzoon.”

Uitwisseling

Het Greijdanus vindt het vanuit haar christelijke identiteit en de onderwijsvisie belangrijk om leerlingen te leren hoe ze van betekenis kunnen zijn voor hun omgeving. Door samenwerking met Present wordt dit vormgegeven. Marleen Kremer wil het taalmaatjesproject tussen beide scholen een sterk vervolg geven in de vorm van een uitwisselingsmiddag op woensdag 27 maart. Op deze middag met koken, sporten, een verwenactiviteit en een afsluitende high-tea komen VMBO 4-leerlingen van het Greijdanus en kinderen van vluchtelingen die op hun verblijfsstatus wachten samen, waardoor nieuwe contacten ontstaan. 

Vol lof

Minister Slob is lovend: ,,Dit is een prachtig voorbeeld om vrijwilligerswerk van onderaf te stimuleren. Marleen en Tessa bewijzen dat jongeren maatschappelijk van betekenis willen zijn en met de juiste begeleiding ook tot resultaten komen.“ Stichting Present begeleidt in heel Nederland circa 150 trainees met een maatschappelijk project bij hen in de buurt in het kader van de maatschappelijke diensttijd, via een netwerk van 73 zelfstandige lokale stichtingen waar onder Present Hardenberg.

Volledig scherm
Maatschappelijke trainees Tessa Ramaker en Marleen Kremer vertellen onderwijsminister Arie Slob over hun ervaringen. © Stichting Present Nederland
 1. Veldzicht doet aangifte na protestborden tegen vluchtelingen in Balkbrug: ‘Wij laten ons niet intimideren’
  PREMIUM

  Veldzicht doet aangifte na protestbor­den tegen vluchtelin­gen in Balkbrug: ‘Wij laten ons niet intimide­ren’

  ‘Veldzicht en Balkbrug zijn al 125 jaar nauw met elkaar verbonden, daar zal deze protestactie op geen enkele wijze verandering in brengen.’ Het zijn duidelijke woorden van de directie van Veldzicht, als reactie op de protestactie eerder deze week. Veldzicht laat weten dat ze aangifte hebben gedaan en zich niet laten intimideren. Ook de inwoners van Balkbrug zijn niet te spreken over de spandoeken die door een actiegroep opgehangen zijn. Waar bemoeien ze zich mee?
 2. Balkbrug baalt van spandoeken ‘verzetsgroep’: We kunnen dat prima zelf oplossen

  Balkbrug baalt van spandoeken ‘verzets­groep’: We kunnen dat prima zelf oplossen

  Het plan om ongedocumenteerde vluchtelingen in Balkbrug onder te brengen zorgt voor onrust in het dorp, maar een actie van een verzetsgroep schiet bij de inwoners toch in het verkeerde keelgat. Begin deze week zijn door actiegroep ‘Rechts in Verzet’ spandoeken opgehangen als protest tegen de voorgenomen opvang van deze vluchtelingen. Maar de Balkbruggers zijn het hier niet mee eens, ook Plaatselijk Belang distantieert zich van deze uitlatingen.

Vechtdal