Volledig scherm
Mogelijk komt er ook een carpoolplaats gemaakt van plastic afval aan de N34 bij Hardenberg, zoals dit fietspad van gerecycled plastic in Zwolle. © Videostill

Mogelijk carpoolplaats van gerecycled plastic bij N34 Hardenberg

Er komt mogelijk een innovatieve en circulaire carpoolplaats aan de N34 bij Hardenberg die gemaakt is van plastic road-elementen.

GroenLinks in de Provinciale Staten heeft een motie daartoe ingediend en deze is gesteund door door het CDA, VVD en PvdA.

De hypermoderne carpoolplaats moet komen bij de vernieuwde kruising Eugenboersdijk en de N34. De weg is daar net gereconstrueerd. Er is een viaduct gekomen met twee rotondes naast elkaar.

Stimuleren

GroenLinks-Statenlid Kees Slingerland uit Hardenberg maakt zich al tijden hard voor een carpoolplaats ter plekke. Hij verbaasde zich erover dat er in de oorspronkelijke plannen geen ruimte voor zo'n parkeerplaats voor carpoolers is. Slingerland vindt juist dat carpoolen moet worden gestimuleerd. Het kan de ochtend- en avondspits ontlasten en het de CO2-uitstoot reduceren. 

De carpoolplaats kan met klimaatbestendige weg-elementen op basis van gerecycled plastic worden aangelegd, zegt Slingerland. In Zwolle werd al met succes een fietspad aangelegd van gerecyclede plastic bierglazen. Ook verlichting op zonne-energie, een laadpaal en insect-vriendelijke beplanting behoren tot de mogelijkheden voor de carpoolplek.

Grondeigenaar

De provincie gaat nu praten met de gemeente Hardenberg wat de mogelijkheden ter plekke zijn. De gemeente is eigenaar van de grond. Ook ondernemers wordt gevraagd of ze mee willen werken aan een innovatieve inrichting. Het streven is om in oktober een concreet plan op tafel te hebben liggen.

Vechtdal