Volledig scherm
© Thinkstock

Mogelijk toch zonnepark van 1,7 hectare in Lutten

Eind vorig jaar leek er een kink in de kabel te komen. CDA en ChristenUnie hadden moeite met het gebruik van landbouwgrond voor de aanleg van zonneparken. Het was onzeker of zeven plannen in de gemeente Hardenberg wel gerealiseerd konden worden, waaronder het vergevorderde initiatief van Lutten Levert. Uiteindelijk stemde de raad toch unaniem voor het duurzaamheidsprogramma.

Er werd wel vastgelegd dat de gemeenteraad eerst geïnformeerd moest worden voordat een vergunning daadwerkelijk verleend kan worden. En dus kan de ontwerp-omgevingsvergunning voor een zonnepark aan de Dedemsvaartseweg-Noord 110 in Lutten toch ter inzage worden gelegd.

Dat gebeurt vanaf komende donderdag, tot en met woensdag 6 maart. Als er in die weken geen zienswijzen worden ingediend, kan de gemeenteraad op dinsdag 12 maart tijdens de raadsvergadering haar licht over het Lutter zonnepark laten schijnen. Bij groen licht kan de benodigde vergunning verleend worden.

Draagvlak

Het zonnepark van Lutten Levert is voor de gemeente Hardenberg een bijzonder initiatief, omdat dit tot nu toe het enige plan is waar een lokale coöperatie zich voor inspant. Die coöperatie is een van de activiteiten onder de paraplu van de Vereniging Luttens Belang die op een breed draagvlak mogen rekenen. De gemeente draagt Lutten Levert daarom een warm hart toe, en wil de coöperatie helpen met het zo snel mogelijk aanvragen van een omgevingsvergunning voor maximaal 25 jaar. Daardoor komt een SDE-subsidie van 160.000 euro per jaar beschikbaar, maar daarbij moet de formele procedure wel gevolgd worden.

Energieproductie

Met een oppervlak van circa 1,7 hectare en een energieproductie van ruim 1,1 miljoen kilowattuur per jaar kan dit park zo'n 330 huishoudens van groene stroom voorzien. De energiecoöperatie zorgt dat de opbrengsten van dit zonnepark ten goede komen aan de lokale gemeenschap. Via een Postcoderoos-regeling kunnen omwonenden hun investering in het zonnepark terugverdienen door een (belasting)korting op hun energierekening.

De boer op

Lutten Levert richt zich ook op inwoners van Slagharen, Dedemsvaart, Ane, Collendoorn en De Krim. Bij de aanleg en onderhoud wil de coöperatie zoveel mogelijk bedrijven uit het Vechtdal inschakelen. Ook willen de initiatiefnemers 'de boer op', met presentaties op middelbare scholen, excursies en de plaatsing van een informatiebord over het park.

Met het oog op omwonenden die zicht hebben op het park worden de zonnepanelen landschappelijk ingepast.

  1. Afvalverwerker in Balkbrug roept om bewustwording na grote brand: ‘dit afval is van ons allemaal’
    PREMIUM

    Afvalver­wer­ker in Balkbrug roept om bewustwor­ding na grote brand: ‘dit afval is van ons allemaal’

    Een grote brand bij afvalverwerker Van Werven in Balkbrug werd maandagavond in eerste instantie in de kiem gesmoord. Niet veel later ontstond er echter opnieuw brand in een andere afvalcontainer, waarna het vuur om zich heen sloeg en een loods als verloren beschouwd kan worden. Brandstichting? Directeur Ton van der Giessen denkt van niet. ,,Op het lijstje met scenario's staat dit helemaal onderaan.”

Vechtdal