Volledig scherm
© Thinkstock

Mogelijk toch zonnepark van 1,7 hectare in Lutten

Eind vorig jaar leek er een kink in de kabel te komen. CDA en ChristenUnie hadden moeite met het gebruik van landbouwgrond voor de aanleg van zonneparken. Het was onzeker of zeven plannen in de gemeente Hardenberg wel gerealiseerd konden worden, waaronder het vergevorderde initiatief van Lutten Levert. Uiteindelijk stemde de raad toch unaniem voor het duurzaamheidsprogramma.

Er werd wel vastgelegd dat de gemeenteraad eerst geïnformeerd moest worden voordat een vergunning daadwerkelijk verleend kan worden. En dus kan de ontwerp-omgevingsvergunning voor een zonnepark aan de Dedemsvaartseweg-Noord 110 in Lutten toch ter inzage worden gelegd.

Dat gebeurt vanaf komende donderdag, tot en met woensdag 6 maart. Als er in die weken geen zienswijzen worden ingediend, kan de gemeenteraad op dinsdag 12 maart tijdens de raadsvergadering haar licht over het Lutter zonnepark laten schijnen. Bij groen licht kan de benodigde vergunning verleend worden.

Draagvlak

Het zonnepark van Lutten Levert is voor de gemeente Hardenberg een bijzonder initiatief, omdat dit tot nu toe het enige plan is waar een lokale coöperatie zich voor inspant. Die coöperatie is een van de activiteiten onder de paraplu van de Vereniging Luttens Belang die op een breed draagvlak mogen rekenen. De gemeente draagt Lutten Levert daarom een warm hart toe, en wil de coöperatie helpen met het zo snel mogelijk aanvragen van een omgevingsvergunning voor maximaal 25 jaar. Daardoor komt een SDE-subsidie van 160.000 euro per jaar beschikbaar, maar daarbij moet de formele procedure wel gevolgd worden.

Energieproductie

Met een oppervlak van circa 1,7 hectare en een energieproductie van ruim 1,1 miljoen kilowattuur per jaar kan dit park zo'n 330 huishoudens van groene stroom voorzien. De energiecoöperatie zorgt dat de opbrengsten van dit zonnepark ten goede komen aan de lokale gemeenschap. Via een Postcoderoos-regeling kunnen omwonenden hun investering in het zonnepark terugverdienen door een (belasting)korting op hun energierekening.

De boer op

Lutten Levert richt zich ook op inwoners van Slagharen, Dedemsvaart, Ane, Collendoorn en De Krim. Bij de aanleg en onderhoud wil de coöperatie zoveel mogelijk bedrijven uit het Vechtdal inschakelen. Ook willen de initiatiefnemers 'de boer op', met presentaties op middelbare scholen, excursies en de plaatsing van een informatiebord over het park.

Met het oog op omwonenden die zicht hebben op het park worden de zonnepanelen landschappelijk ingepast.

  1. Gramsbergen ontvangt 68 jeugdvoetbalteams uit binnen- en buitenland

    Gramsber­gen ontvangt 68 jeugdvoet­bal­teams uit binnen- en buitenland

    Na een geslaagde proef vorig jaar met 42 teams, ontvangen SV Gramsbergen en VV Raptim Coevorden zaterdag en zondag 68 jeugdteams tijdens het Easter Open-voetbaltoernooi. Niet alleen Nederlandse clubs zijn van de partij, maar ook 34 jeugdteams uit België, Denemarken, Engeland, Schotland en Wales. De internationale Easter Open-toernooien worden op meerdere plaatsen in Nederland gespeeld: een editie Zuid in Noord-Oost Brabant en Noord Limburg, een editie West in Zuid-Holland, en een editie Oost in Noordoost Overijssel en Zuidoost Drenthe.
  2. Rijdende winkel wijzigt route in Baalder

    Rijdende winkel wijzigt route in Baalder

    Han Rooth rijdt vanaf dinsdag 23 april een aangepaste route met zijn rijdende winkel in de Hardenbergse wijk Baalder. In een eerste evaluatie na de start van de rijdende winkel in oktober, bleek dat de standplaats bij sporthal De Kamp een groot succes is met een ‘constante stroom van klanten’. Maar bij de Wijkboerderij blijkt de klandizie gering en daarom vervalt die halte. Na overleg met de werkgroep die ijverde voor een rijdende winkel in de supermarktloze wijk Baalder komen hiervoor meerdere locaties in de plaats.

Vechtdal