Volledig scherm
De MTB-routes Lemelerberg-Ommen-Hardenberg

Mountainbikeroute eindelijk volledig

Na jaren overleg en onderhandelen wordt vandaag begonnen met het markeren van de definitieve MTB-route in Ommen.

De route verbindt de twee bestaande mountainbikeroutes op de Lemelerberg en bij de Oldemeijer in Hardenberg.

Vrijwilligers van de Tour en Trim Club Balkbrug en de Wielertourclub Vroomshoop steken de handen uit de mouwen om de paaltjes met routebordjes in de grond te gaan slaan. Omstreeks 1 november moet de route begaanbaar zijn.

Dat Ommen geen eigen wieler- of toerfietsvereniging heeft, zou wel eens een belangrijke oorzaak kunnen zijn dat het allemaal een flinke tijd geduurd heeft.

Dat is een vermoeden van Johan Endeman, voorzitter van Cycling Lemelerveld. Hij weet dat zo'n vijftien jaar geleden een van zijn voorgangers, Gerrit Stappenbeld, de voorzitter van de toenmalige Wieler Club Lemelerveld, de eerste stappen heeft gezet om de route mogelijk te maken.

Niet alleen animo vanuit Ommen zelf ontbrak, ook aarzelingen bij grondeigenaren zorgden voor vertraging. Nico Arkes, boswachter van Staatsbosbeheer vertelt dat de plannen voor de route pas echt vorm kregen toen de grondeigenaren ten zuiden van de Vecht gezamenlijk aan het werk gingen voor de recreatieve zonering van het gebied. "Daarin hebben we met zijn allen goed gekeken hoe we de functies en doelen van het gebied konden onderbrengen. Er zijn wandelpaden, ruiterpaden, maar ook het openluchttheater op de Besthmenerberg. Plus de natuurbeschermingsgebieden van Natura 2000 waar niet zomaar alles mag."

"Van oudsher was het gebied van Staatsbosbeheer in Ommen open voor wandelaars en fietsers, op de paden. Maar dat bleek uiteindelijk toch teveel problemen op te leveren." De natuur werd beschadigd, en wandelaars en fietsers konden niet goed samen op dezelfde paden, verklaart Arkes de reden dat er een verbod is uitgevaardigd op het rossen met MTB's buiten de aangewezen paden."Wij bekeuren wel, maar alleen op plekken waar dat ook echt nodig is. Bij het openluchttheater of op ruiterpaden moet je voorkomen dat er ongelukken gebeuren met mountainbikers. De bonnen díe uitgeschreven worden, zijn absoluut terecht, hoewel de overtreders daar wel eens anders over denken."

Dat de wielerclubs en de grondeigenaren elkaar gevonden hebben, zorgt voor meer begrip en betrokkenheid over en weer. "De boswachter komt op onze jaarvergadering vertellen over regels en de achtergronden daarvan. Wij zorgen voor het onderhoud van de routes. Fietsers die hun eigen route onderhouden, zullen daar ook meer betrokkenheid bij voelen", aldus Endeman. Ook bij de wielerclub in Lemelerveld is altijd aandacht geweest voor de veiligheid. "Wandelaars moet je niet schrik aanjagen als je als groep fietsers langs komt raggen met geroep. Zo maak je jezelf onmogelijk."

Er blijven nog onderwerpen openstaan waar in het overleg met de grondeigenaren naar gekeken moet worden. "Wij willen uitzoeken hoe het precies zit met de risico's van aansprakelijkheid voor de grondeigenaar of -beheerders", legt Arkes uit. "Hoe zit dat met de 'zorgplicht' van terreinbeheerders. Wie moet zorgen dat de paden en netwerken die er zijn 'veilig' blijven. Nu zijn er afspraken met verenigingen en vrijwilligers dat zij onderhoud en controle doen. Dat kan nog verder uitbreiden."

Volledig scherm
Nico Arkes van Staatsbosbeheer (links) en Johan Endeman, voorzitter van Cycling Lemelerveld, zijn blij dat de MTB-route in Ommen nu bijna af is. "Op 1 november kun je er fietsen", denkt Endeman. foto FFU Press Agency
 1. Lokaal verslaggever Geke (63) op straat nu Dedemsvaartse Courant na 143 jaar verdwijnt: ‘dit valt niet te begrijpen’
  PREMIUM

  Lokaal verslagge­ver Geke (63) op straat nu Dedems­vaart­se Courant na 143 jaar verdwijnt: ‘dit valt niet te begrijpen’

  De Dedemsvaartse Courant houdt na 143 jaar op te bestaan. Tot teleurstelling van Geke Lensen, redactioneel aanspreekpunt naar de lezers en zo'n beetje de enige verslaggever die nog over was. Zij zag de bui al enigszins hangen, toen de oorspronkelijke uitgever Boom dik twee jaar terug werd overgenomen door de Noordelijke Dagblad Combinatie. ,,Daarmee is Dedemsvaart echt aan het voeteneind komen te liggen.”
 2. Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcarrière bij Heracles door oorlog werd verscheurd
  PREMIUM

  Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcar­riè­re bij Heracles door oorlog werd verscheurd

  ,,Ik ben met de helm op geboren. Er zat een dik vlies om mijn hoofd, sommige mensen geloven dat je dan helderziend bent. Daar doe ik niet aan mee, maar ik luister wel naar mijn gevoel. Dat heeft me in de oorlog een paar keer van de dood gered.’’ Henk Obermeijer uit Hardenberg is dankzij die ‘meevallers’ inmiddels 95 jaar jong, tijd om zijn memoires in boekvorm uit te geven.

Vechtdal