Volledig scherm
PREMIUM
De NAM-locatie Collendoornerveen aan de Slagenweg in Collendoorn. Weggelekte vloeistof belandde in de sloot links naast de locatie. © Wilbert Bijzitter

NAM 'klaar’ met opruimen lekkage in Collendoorn, maar buurt blijft argwanend

De NAM is klaar met het opruimen van een kuub weggelekte ontzwavelingsvloeistof bij de gaswinningslocatie Collendoornerveen. In een informatiebrief aan omwonenden meldt de Nederlandse Aardolie Maatschappij dat de exacte oorzaak nog niet is achterhaald, maar dat ondertussen afvoeren worden gecheckt en kleppen vervangen. De buurtvereniging volgt de situatie met argusogen.

Op woensdagochtend 2 januari is bijna één kubieke meter (bijna duizend liter) weggestroomd uit een tank met in totaal 24 kuub ‘absorbital’, een uit diverse stoffen samengestelde vloeistof die zwavel scheidt van het hier gewonnen gas. In tegenstelling tot de gasbel in Slochteren bevatten de meeste kleine velden in Zuid-Drenthe en Noord-Overijssel gas met een van nature aanwezige lage concentratie zwavel. Voordat de NAM dit gas aan de Gasunie levert voor huishoudelijk of industrieel gebruik, wordt het zwavel verwijderd. 

Vechtdal